Читај ми!

Македонија, оставке опозиције у Собрању

Посланици опозиционе Социјал-демокартске уније Макединије (СДСМ) и њени коалициони партнери поднели оставке у Собрању. Из владајуће ВМРО-ДПМНЕ истичу да тај потез умоногоме штети државним интересима Македоније.

Лидер СДСМ Зоран Заев рекао је да 33 посланика његове партије и коалиционих партнера неће да буду део овог парламента, пошто он "не одражава вољу грађана", јавила је македонска новинска агенција МИА, а преноси Танјуг.

Овај потез има јасан циљ - враћање демократских институција и стварање услова за слободне, поштене изборе, рекао је Заев и навео да, у координацији са коалиционим партијама, СДСМ ради на платформи за одређивање својих активности ван Собрања.

МИА наводи да је Роза Топузовска-Каровска, члан Либералнодемократске партије, једини изабрани посланик опозиционе коалиције који намерава да заузме своје посланичко место.

Директор Центра за комуникације владајуће ВМРО-ДПМНЕ Илија Димовски рекао је да подношење оставке изабраних посланика СДСМ у Собрању умногоме штети државним интересима Македоније.

Реагујући на оставке опозиције у македонском парламенту, Димовски је навео да СДСМ и њени посланици треба да сносе одговорност за свој потез који је нанео озбиљан ударац принципима које треба да промовишу демократске политичке партије.

АФП додаје да је СДСМ освојила 34 од 123 места у парламенту, али су, после превремених парламентарних избора 27. априла, најавили да неће признати резултате избора и позвали привремену владу да буде формирана до нових избора.

Према македонском изборном закону, после предавање оставке, посланички мандат пребацује се на следећег кандидата са листе, а Државна изборна комисија треба да о томе да обавести следећег кандидата у року од три дана.

Ако следећи кандидат не обавести у року од осам дана да прихвата мандат, право се преноси на следећег кандидата све док се не исцрпи цела листа, ако нико са листе СДСМ-а не прихвати да буде посланик, Изборни закон предвиђа допунске изборе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије