Читај ми!

Бијељина после водене стихије

Борба са поплавама у региону полако јењава. Штаб за ванредне ситуције Републике Српске предлаже укидање ванредне ситуације, осим у најтеже погођеним градовима - Добоју, Шамцу и Бијељини.

Вода која је за само једно поподне запљуснула Бијељину, брзо се повукла. Центар је сада сув, али није још све готово.

Проблем и даље представља вода која се задржала у подрумским просторијама и у неким удубљенијим деловима града и ван њега. Оно што треба рећи - Дрина више не прети, али много озбиљнији проблем представља Сава.

Дрина брзо наиђе, али се брзо и повуче, па мештани полако почињу да чисте своје куће, док они које је поплавила Сава још не знају ни да ли ће и када моћи да се врате.

Иако је ниво те реке за око два метра нижи, то још не значи много, јер су негде и цела села у води. Евакуисано становништво је у прихватним центрима. Један такав је у старој болници. Ту смо срели Николиће, који су се 90-их доселили из Мостара.

"Морам бацити све - патос, малтер - све што је у кући, ништа не можемо искористити јер је све отишло", каже Светозар Николић из Велиног Села код Бијељине.

Пут који води до њиховог села није проходан.

"Ево, видите, овде се још није повукла, код њих је онда сигуно два до три метра", каже Драгиша Лакетић из села Бродац код Бијељине.

"У дворишту два метра, у кући још пола метра, значи све... Улазимо чамцем", каже Милан Ђукић.

Неке куће су добро прошле. Процењује се да је потребно још недељу дана да се вода повуче. До тада, старији и деца биће у оближњој школи.

"Мени је и мама код куће, спасла ми је мачку, а мачиће није, није могла да их нађе...", каже Јована.

"Вратићемо се ми нашим кућама, али шта ћемо јести и шта ћемо моћи посејати ту, јер то је огроман муљ? Питање је да ли ћемо имати, сељак живи од земље", рекла је Нада Крстић.

Око 10.000 хектара ораница још је под водом. Тек кад се она повуче, биће јасније и размере штете.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије