Читај ми!

Сава се повлачи у БиХ и Хрватској

Сава и реке њеног слива полако се повлаче у корита и у Хрватској и Босни и Херцеговини. Отпад и лешеви угинуле стоке главни су проблем тимова за евекуацију. Конвој помоћи за регију кренуо из Загреба.

Део Шамца у Посавини, на северу БиХ, још је под водом, а становништво је евакуисано из подручја која су још поплављена.

Управа Цивилне заштите Републике Српске саопштила је да је завршено уклањање лешева стоке и да се сада ради се на одвожењу кабастог отпада и смећа.

У деловима града из којих се вода повукла чисте се и дезинфикују објекти.

На подручју Бијељине и даље је најтеже стање на подручју Велиног Села, Броца, Остојићева и Јелаза, где је ниво воде од једног до три метра. Лешеви угинуле стоке у тим семберијским селима почели су да се распадају.

Претходних дана дезинфиковано је око две трећине градског подручја.

Јединица Граничне полиције БиХ јуче је радила на евакуацији 47 теретних моторних возила са граничног прелаза Рача, који је још непроходан.

Управа Цивилне заштите РС још је саопштила да су и даље активна клизишта на подручју Братунца, Зворника, Милића, Шековића, Сребренице и Лопара, а да су се на појединим местима покренула и минска поља.

И док се у поплављеним подручјима Хрватске вода повлачи нови пљускови и град пали су на Загреб и околину па је вода на градски улицама била дубља од пола метра. Јаке кише било је и на подручју северног Јадрана.

Конвој помоћи за регион

Из Загреба је кренуо конвој хуманитарне помоћи за најугроженија подручја захваћена поплавама у Хрватској, Србији и Босни и Херцеговини.

У конвоју је 20 камиона с 350 тона помоћи Града Загреба, загребачког Црвеног крста и Каритаса Загребачке надбискупије.

Конвој је кренуо према 13 локација и то у Србији (Београд и Обреновац), у БиХ (Оџак, Орашје, Бањалука, Добој и Жепче) и у Хрватској (Винковци, Жупања, Пожега, Славонски Брод и Хрватска Костајница).

У конвоју се налази, међу осталим, храна, вода, хигијенске потрепштине за децу и одрасле, агегати, пумпе и лопате.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије