Читај ми!

Сава у БиХ и Хрватској опада, прете заразе

Ниво Саве у славонској и босанској Посавини опада. У Хрватској прете заразе и комарци а у Босни змије. Хрватска полиција истражује зашто је пукао насип код Рајевог села.

Због високих температура и изливања септичких јама у Хрватској прети опасност од зараза, па је ограничен улазак на поплављена подручја. На та се подручја улази у посебној одећи, а код излаза се и људи и возила дезинфикују, преносе локални медији.

Министарство пољопривреде позвало је ветеринаре и студенте те струке да се пријаве за помоћ поплављеним подручјима.

Полиција истражује зашто је пукао насип код Рајевог Села који је обновљен пре само четири године. Због пуцања тог насипа поплављено је више села, а евакуисано више од 11.000 мештана. У поплавама су погинуле две особе.

Хрватске воде су саопштиле да је полиција запленила сву документацију везану уз ојачавање насипа код Рајевог Села. Пошто је насип пукао у јавности се појавило више теорија о разлозима пуцања, а премијер Зоран Милановић је у неколико наврата рекао да до пуцања није требало да дође и затражио истрагу о томе.

Асанација у БиХ

Ванредне мере обране од поплава и даље су на снази на подручју босанске Посавине, иако је у протекла 24 сата забележено знатно смањење водостаја реке Саве.

Према подацима државне Агенције за водно подручје реке Саве, екипе цивилне заштите, ватрогасци и санитарне службе у босанској Посавини и Семберији су наставили са рашчишћавањем отпада који су нанеле вишедневне поплаве, као и укљањањем лешеве угинулих животиња.

Из дома здравља у Оџаку послато је упозорење о појави великог броја змија и најезди комараца, док су из кризног шраба Бијељине саопштили да се тамо и даље ради на контроли и ојачавању насипа.

На подручју те општине улажу се напори како би се што пре уклонила бројна тела угинулих животиња која су већ почала да се распадају.

Епидемиолошка ситуација у Добоју је несигурна и акција дезинфекције тог града трајаће све док ситуација не буде стабилна, изјавио је директор Института за јавно здравство Републике Српске Слободан Станић.

Тимови Института за јавно задравство РС-а, заједно са службама Дома здравља и Регионалним заводом за заштиту здравља јутрос су почели опсежнију двоневну акцију дезинфекције поплављених објеката у Добоју, а те послове ради око 150 стручних особа.

У Добоју се још врши одвоз смећа и кабастог отпада са улица, као и одвоз угинулих животиња по пријавама грађана.

У највећем делу града успостављена је струја и врше се припреме за укључење струје у најугроженије делове града, пренела је агенција Фена, уз напомену да вода из водоводне мреже још није за пиће.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије