Читај ми!

Прете мине у БиХ, и даље тешко у Посавини

У Бродско-посавској жупанији у Хрватској укинуто ванредно стање. Насипи се и даље непрекидно надзиру. Привремено евакуисани се враћају кући, а школа почиње у понедељак. У БиХ нема оболелих од заразних болести, прети ризик од мина.

Водостај у Посавини је и даље висок, надзор над насипима је потребан 24 сата дневно, па остаје на снази мера ванредне одбране од поплаве, јавља Танјуг.

Стање на угроженим и поплављеним подручјима у жупањској Посавини и даље је озбиљно, јер ниво реке Саве још надвисује нека села и до четири метра, рекао је у Посавским Подгајцима командант Хрватске копнене војске Драгутин Репинц.

"На подручју Рајевог Села, река Сава још увек улази и плави тај део Посавине, а из Рачиноваца излази. Међутим, имамо проблем на југу те области, у Строшинцима у које вода долази с подручја Јамене у Србији", описао је он стање на тренутно најугроженијим подручјима од поплава у тој земљи.

Повратак привремено евакуисаних у Подвиње, Бродско Виногорје и Бродски Ступник почеће током поподнева.

Уместо ванредног стања сада ће бити проглашено стање елементарне непогоде које се тиче процене настале штете, па је још једном упућен позив општинама да доставе прелиминарне процене штета насталих протеклих дана, објавила је Хина.

Министар здравља Хрватске Рајко Остојић прогласио је опасност од епидемије на поплављеним подручјима, преноси Бета.

Према тренутним информацијама, штета само у Вуковарско-сремској жупанији се процењује и до 100 милиона куна.

Влада Хрватске после подне ће у Жупањи одржати ванредну седницу Владе посвећену поплавама у Славонији. Премијер Зоран Милановић најавио је доношење низа одлука у вези са санацијом штете и помоћи становништву. 

У поплавама на територији БиХ, према званичним подацима, погинуло је 20 људи. На територији Федерације БиХ погинуле су три, док је Републици Српској погинуло 17 особа. 

Сада се предузимају хитне мере на заштити здравља становништва погођеног поплавама.

Уништена половина РС

Тренутно ни у Федерацији БиХ ни у Републици Српској нема особа са заразним болестима, навели су министри на седници у Сарајеву којој су присуствовали и представници Светске здравствене организације.

У РС су у потпуности уништена два града - Добој и Шамац - док су уништени знатни делови општине Модрича, поплављен је град Бијељина, делови Сребренице, Шековића, Братунца, Хан-Пијеска, бањалучке области, Приједор, готово половина Републике Српске, рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић.

Министар цивилних послова БиХ Средоје Новић рекао је да је "у овом тренутку изузетно битно предузети мултисекторске и свеобухватне мере и имати јединствен приступ хитним мерама у области здравља у поплављеним подручјима".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије