Читај ми!

Бољковац ослобођен оптужби

Први министар унутрашњих послова самосталне Хрватске и бивши шеф Озне у Карловцу после Другог светског рата Јосип Бољковац ослобођен је пред судом у Загребу оптужби за ратни злочин над цивилима у мају 1945. године.

Оптужница је теретила Бољковца да је од 7. маја до средине јуна 1945. године у Дугој Реси, као шеф Озне у Карловцу наредио хапшење и ликвидацију 21 цивила с подручја Дуге Ресе под оптужбом да су сарађивали с усташким властима, преноси Бета.

Његов адвокат Анте Нобило рекао је уочи изрицања пресуде пред Жупанијским судом у Загребу да је реч о првој пресуди припаднику антифашистичких снага из Другог светског рата, не само у Хрватској већ у целој Европи.

Тужилаштво је у завршним речима утврдило да су оптужбе током тромесечног суђења доказане, док је одбрана тврдила да ниједан доказ не повезује Бољковца с партизанским злочином, за који не споре да се догодио.

Бољковац, који има 94 године, није се појавио на изрицању пресуде. На рочишта је углавом долазио, и то у инвалидским колицима, у пратњи чланова породице и лекара из карловачке болнице.

Све време суђења, које је почело у фебруару ове године, због година и болести тешко је пратио расправу. На почетку суђења рекао је да разуме оптужницу, али да се не осећа кривим.

Месец дана уочи парламентраних избора крајем 2011, полиција је ухапсила Јосипа Бољковца због сумње да је починио ратни злочин над цивилним становништвом у мају 1945.

У јавности се његово хапшење тумачило као део предизборне кампање Хрватске демократске заједнице која је тада била озбиљно погођена бројним аферама попут судских поступака против њеног некадашњег челника и премијера Иве Санадера.

Бољковац је јавно подржао тада опозициону, а данас владајућу коалицију левог центра на челу са Социјалдемократском партијом.

После његовог хапшења, полиција је потврдила да се против Бољковца већ дуго води истрага, као и против тадашњег члана Озне Јосипа Манолића и првог премијера самосталне Хрватске и партизанског командатна Раде Булата.

Бољковац је више пута у медијима обацио оптужбе наводећи да се истрагом против њега жели скренути пажња са важнијих тема у земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара