Читај ми!

На снази опасност од епидемије у региону

У поплавама у Босни и Херцеговини страдало је више од 20 људи. У Хрватској водостај на Сави опада, евакуација се наставља а на поплављеним подручјима је проглашена опасност од епидемије.

Штаб за ванредне ситуације Бијељине синоћ је саопштио да је пробијен дрински насип код Старе Раче и да је водостај Саве у стагнацији. Насипи су сигурни и река не продире у Семберију.

И река Босна је враћена у корито и више неће плавити насеља у општинама Шамац, Домаљевац и Орашје. Вода у граду је још висока, па хеликоптери и даље помажу у евакуацији грађана.

"У селу које броји око 200 кућа остало је само нешто животиња... Око 600 људи је евакуисано", каже Марко Цакташ.

Центар за уклањање мина Босне и Херцеговине упозорава да је на подручју Дистрикта Брчко вода померила минска поља - једна мина је експлодирала, али нико није повређен. На подручју Зенице забележена су стомачна обољења.

Стање у Славонији, у Хрватској, и даље је тешко, иако су водостаји у паду. Ситуација у Гуњи и Рајевом Селу и даље је веома тешка. У акцију прикупљања помоћи укључили су се бројни спортисти.

На поплављеним подручјима је, одлуком министра здравља Хрватске Рајка Остојића, проглашена опасност од епидемије, јављају медији у Хрватској.

"Позивам све грађане, спортисте, чланове Олимпијског комитета и њихове породице да помогну људима којима је то потребно, који су изгубили све што су имали", каже стонотенисер Зоран Приморац.

Хрватски председник Иво Јосиповић критиковао је медијске написе о поткопавању насипа на Сави. Јосиповић је нагласио да ће због све чешћих поплава Хрватска и суседне земље морати да заједнички сарађују на пројекту регулације Саве и њених притока.

Влада Хрватске прогласила је катастрофу за подручје Вуковарско-сријемске жупаније које је погођено поплавом, пренела је Хрватска радио-телевизија.

Стање на поплављеним подручјима нешто је боље, јер како пада водостај реке Саве, тако се смањује и притисак на насипе, а смањило се и прелевање преко разрушеног насипа код Рачиноваца и Рајева Села.

Почела је евакуација места Строшинци и Посавски Подгајци, мада неки становници не желе да напусте своје домове. У тим селима вода је поплавила део кућа. На подручју целе Бродско-посавске жупаније ни данас нема наставе у основним и средњим школама, а у Славонском Броду неће радити ни вртићи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара