Читај ми!

Додик оштро критикује Инцков извештај

Извештај високог представника у БиХ Валентина Инцка Савету безбедности УН врви од начелних фраза и стереотипа, који су били присутни и у прошлости, оцењује председник Републике Српске Милорад Додик у Вишеграду.

Високи представник је информисао Уједињене нације да је Босна и Херцеговина наставила да иде силазном путањом, на којој се налази већ осам година, као и да политички лидери још увек нису постигли напредак око великог броја питања, укључујући и услове за напредак у процесима евроатлантских интеграција, преноси Танјуг.

"Тврдити да је у БиХ осам година застој једна је од парола коју су неки промовисали у Сарајеву, наводно кад је Додик дошао на власт, али мени је драго да тако стоји БиХ која је грађена пре мене, која је била неодржива и на штету Српске", навео је Додик.

Ентитетски председник тврди и да је Инцко у извештају потврдио да је "апсолутно успео пројекат РС", пренела је агенција Фена.

Додик је нагласио да је Република Српска све радила у складу с Уставом БиХ и у складу с Дејтонским споразумом, а да Инцко, представљајући лажном ситуацију у БиХ, узима једну флоскулу која говори о томе да политичари нису нашли решење за одлуку Европског суда у предмету "Сејдић и Финци".

Високи представник, додао је, добро зна да је РС понудила то решење и да је проблем у Федерацији БиХ, али "нема снаге да то нагласи, али је увек имао када је у РС био неки застој".

Додик је Инцка оптужио и да у свом извештају наводи и "лаж у којој се тврди да су грађани БиХ изашли на улице да се буне против власти" и стога је РС дала своје виђење ситуације у свом извештају Савету безбедности УН.

Поводом Инцковог извештаја данас се огласила и премијерка РС Жељка Цвијановић која је оптужила Канцеларију високог представника да има традицију да Српску спомиње у негативном контексту у извештајима пред Саветом безбедности.

Председница ентитетске владе је поручила да је Инцков извештај подсећа "на нешто што треба да послужи као аргумент, или алиби за задржавање ОХР на овом простору".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије