Читај ми!

Мустач ће бити изручен Немачкој

Бивши челник југословенске тајне службе Здравко Мустач биће изручен Немачкој због умешаности у убиство хрватског емигранта Стјепана Ђурековића.

Одлуку о изручењу Здравка Мустача Немачкој донео је данас Жупанијски суд у Вараждину, разматрајући извршење Европског налога за хапшење због кривичног дела помагања и подстицања на убиство према немачком Кривичном закону.

Мустачева бранитељка Лидија Хорват изјавила је да је суд донео одлуку о његовом изручењу, али није хтела да је коментарише јер је првостепена и на њу ће уложити жалбу. Она је рекла и да је Мустач добро поднео одлуку.

Великогорички суд је у јануару одбио да Мустача изручи Немачкој тврдећи да је наступила застарелост у том случају, али се на ту одлуку жалила удовица убијеног Гизела Ђурековић.

Врховни суд је ту жалбу прихватио, укинуо решење великогоричког суда и вратио предмет на одлучивање Жупанијском суду у том месту пред измењеним судским већем.

Тај суд је, међутим, затражио да се, због недостатка судија, одлука донесе на неком другом суду, па је предмет додељен вараждинском.

Адвокат Ђурековићеве удовице Синиша Павловић рекао је данас да је задовољан одлуком и да је суд образложио аргументима које су они очекивали.

Због убиства хрватског емигранта Стјепана Ђурековића, који је брутално ликвидиран 1983. године код Минхена, Немачкој је 24. јануара изручен бивши шеф југословенске и хрватске тајне службе Јосип Перковић, јавила је агенција Хина.

Иначе, бивши челници југословенске тајне службе ухапшени су 1. јануара пошто је на снагу ступио европски налог за хапшење.

Хрватска је у јулу 2013. године, непосредно пре уласка у ЕУ, ограничила примену европског налога на период после августа 2002.

То је довело до вишемесечне полемике с Европском комисијом чак и претњи санкцијама Хрватској, јер је Хрватска тим ограничењима, практично, онемогућила изручење Перковића и Мустача.

Ново решење је пронађено када је договорено да се од 1. јануара 2014. године Европски налог за хапшење примењује без временског ограничења, како је и учињено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије