Читај ми!

Пресуда Шамилу: Уместо затвора, рад за опште добро

Интернет звезда из Трогира Дамир Мамић, самозвани командир Шамил, осуђен је због јавног подстицања на тероризам на годину дана затвора који му је судско веће заменило радом за опште добро, уз меру психо-социјалног третмана.

Током суђења је доказано да је Дамир Мамић почетком прошле године на Фејсбук профилу поставио видео снимљен у својој кући како би узнемирио грађане Хрватске, као и због "озбиљног нарушавања њених уставних, политичких, привредних и друштвених структура", преноси Танјуг.

Мамић (42) је тада позвао на нападе на објекте специјалне полиције, посебно у Загребу и бази у Лучком, на полицијске станице, све објекте и јавне установе, на саобраћајне комуникације, на банкаре и златаре, припаднике "шиптарске" и друге мафије и све грађане склоне капитализму, Бриселу, ЕУ и НАТО савезу.

Снимак с потписом "командир Шамил", на којем Мамић одевен у маскирно одело позива на нападе, неко је 13. јануара прошле године објавио на Јутјубу, након чега су делове пренели бројни медији. Мамић је сутрадан ухапшен.

Иначе, подсећа агенција Хина, снимак је објављена само недељу дана након експлозије бомби у западном делу Загреба.

Суђење Мамићи је почело 24. фебруара ове године, а судско веће ЗЗупанијског суда у Сплиту пресуду је изрекло јуче - за сваки дан који би требало да проведе у затвору одрадиће два сата за опше добро.

Председник судског већа Зоран Кежић је приликом образложења пресуде рекао како је у питању друштвено врло опасно дело, које узнемирава јавност и прети поретку, поручивши Мамићу да је добио довољан број сати добротворног рада да придонесе бољитку друштва и да буде "захвалан Богу за милосрђе што није завршио у затвору".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара