Филе: Нова стратегија ЕУ за БиХ

Штефан Филе рекао да ће се нова привредно-политича стратегија ЕУ за БиХ спроводити у три правца - јачање реформи, спровођење одобрених пројеката и борба против корупције. Ако жели да постане чланица ЕУ, БиХ ће морати да промени садашњи Устав, рекао је европски комесар за проширење.

Нова стратегија Европске уније према Босвни и Херцеговини водиће се у три правца - јачање привредних реформи, брже спровођење већ одобрених пројеката које ЕУ финансира са 350 милиона евра, док је трећи правац реформа правосуђа и борба против корупције.

Ако жели да постане чланица ЕУ, БиХ ће морати да промени и садашњи Устав, казао је европски комесар за проширење Штефан Филе у интервјуу за Дневни аваз.

"Извесно је да ће уставне промене бити нужне већ током процеса приступања БиХ Унији, да би се њен правни систем уклопио у правни поредак ЕУ", објаснио је Филе.

Како је навео, о размерама уставних промена говориће се пошто буде спроведена пресуда Европског суда за људска права у случају "Сејдић-Финци", која укида националну дискриминацију из изборног законодавства.

Брисел очекује да политичари у БиХ сада сами реше проблем пресуде "Сејдић-Финци" јер то нису били у стању да учине уз посредовање Уније, подсетио је Филе на низ састанака одрззаних на ту тему у протеклом периоду.

Дискриминација припадника националних мањина у изборном процесу у БиХ представља кршење међународних обавеза које је преузела та земља и док се то не реши не може да ступи на снагу ни Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ, објаснио је Филе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара