Читај ми!

Милановић: Референдум о ћирилици је срамота

Срамотна је иницијатива за расписивање референдума о ћирилици, рекао хрватски премијер Зоран Милановић и нагласио да ће одлуку о (не)одржавању референдума донети Сабор.

Премијер Хрватске Зоран Милановић оценио је као срамотну иницијативу за расписивање референдума против ћирилице.

На питање новинара у Бриселу шта ће бити с потписима којe су представници "Штаба за одбрану хрватског Вуковара" предали Сабору за расписивање референдума, Милановић је одговорио да ће о томе одлучити Сабор.

"Ја сматрам да је тај референдум срамота, а то су рекли и овде у ЕУ, односно у Европском парламенту, када је иницијативу Биљане Борзан (хрватске посланице) потписало неколико истакнутих посланика европских народњака (ЕПП), конкретно из Немачке. То је јасна порука њиховим пријатељима у Хрватској шта су европске вредности, а шта варварско понашање", оценио је премијер.

Представници "Штаба за одбрану хрватског Вуковара" предали су Сабору крајем прошле године 650.000 потписа подршке за расписивање референдума против ћирилице.

Противници ћирилице траже расписивање референдума о промени Уставног закона о мањинским правима којим би се се, уместо трећине, двојезичност уводила у локалним заједницама у којима мањина чини бар 50 одсто становништва. Тако би била онемогућена ћирилица у Вуковару, што је и био повод за прикупљање потписа.

Сабор још није разматрао тај захтев, а наводно су недавно посланици владајуће Социјалдемократске странке на седници страначког Председништва тражили да се размотри шта ће бити с потписима, односно шта предузети.

Премијер Милановић је више пута поручио да ће се његова влада левог центра свим правним средствима супротставити могућем одржавању референдума о правима националних мањина, и да такав референдум, без обзира на број прикупљених потписа, неће проћи док је он председник Владе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара