Читај ми!

Јосиповић: Прихватити одлуку суда у Хагу

Треба да пустимо Међународни суд у Хагу да уради свој посао и на крају да прихватимо његову одлуку каква год буде, каже председник Хрватске Иво Јосиповић. Део људи још живи у прошлости, готово се панично држи онога што је било, као да се рат није завршио, истиче Јосиповић.

Критеријуми дефиниције геноцида врло су високи, не желим да спекулишем, треба да пустимо суд да уради свој посао и на крају да прихватимо његову одлуку каква год буде, рекао је хрватски председник Иво Јосиповић, поводом расправе по тужбама Хрватске и Србије пред Међународним судом правде у Хагу.

Говорећи о односима у региону, он је у интервјуу за портал klix.ba истакао да је стварност тих односа "дневна сарадња у свим подручјима, од културе до економије и да је то мерљиво".

"Оно што је једним делом перцепција тих односа јесу незавршене емоције, мањак опроштаја, па и потреба за осветом код једног мањег броја људи. Разумем емоције, разумем да је посебно тешко људима који су страдали, изгубили своје најмилије, изгубили радост и највредније у животу", рекао је хрватски председник.

Јосиповић је оценио да региону недостаје, у рационалном сегменту, свакако више дисциплине у дефинисању и реализовању заједничких интереса, од инфраструктуре до енергетике и културе, јер "реално искоришћавамо врло мали део својих потенцијала".

У емотивном сегменту недостаје нам она крајња снага да прво пометемо у свом дворишту, а и да разумемо и прихватимо своје грешке, а опростимо туђе, нагласио је Јосиповић.

Према његовим речима, део људи још живи у прошлости, готово се панично држе онога што је било, као да се рат није завршио, "неки то раде из интереса, неки из страха".

И даље је посебна одговорност на људима који воде земље у региону да намећу темпо сарадње, дијалога и помирења. Све друго је пут у назадовање, сматра Јосиповић.

Упозорио је и да било каква озбиљнија нестабилност Босне и Херцеговине може да угрози и суседне земље, али је истовремено одбацио било какву одговорност врха Хрватске за подстицање идеја о формирању трећег ентитета у БиХ.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије