Читај ми!

Перковићев адвокат одбио нагодбу

Адвокат Јосипа Перковића, Анте Нобило тврди да је одбио понуђену нагодбу немачког тужилаштва - три године затвора за његовог клијента, ако призна кривицу. Немачка Перковића потражује због сумње да је умешан у убиство хрватског емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године недалеко од Минхена.

Анте Нобило, адвокат бившег шефа Удбе Јосипа Перковића, чије изручење тражи Немачка, рекао је да му је немачки државни тужичац понудио нагодбу и три године затвора за његовог клијента ако призна кривицу.

Немачка Перковића потражује ради сумње да је умешан у убиство хрватског емигрант Стјепана Ђурековића 1983. године недалеко од Минхена.

"Одбили смо сваку нагодбу која у себи имплицира признаје оваквог недела, јер Јосип Перковић није учествовао у убиству Ђурековића", рекао је Нобило у интервјуу Хрватском радију.

Перковић је ухапшен првог дана ове године, неколико сати након што је на снагу ступио закон о европској потерници.

Јуче је ослобођен пошто је Жупанијски суд у Загребу прихватио жалбу Нобила. Образложење жалбе било је да судија ничим није објаснио одлуку о задржавању Перковића у притвору.

Перковић је ослобођен уз забрану напуштања пребивалишта, а портпарол Жупанијског суда Крешимир Девчић је рекао да је суд проценио да је реч о старијој особи која има здравствене проблем, због чега је било прикладно меру притвора заменити мерама упозорења.

Очекује се да ће првостепена одлука о изручењу Перковића бити донета најкасније у четвртак. На ту одлуку Перковић ће имати право жалбе, а његов адвокат Нобило је већ најавио да ће се у случају одлуке о изручењу Немачкој, жалити свим надлежним судским инстанцама.

"Врло сам задовољан што је ванрасправно веће изменило одлуку судије о притвору. Мислим да је то једино коректно, јер Перковић не само да није ничим показао да планира бег него због могућег изручења Немачкој није подигао ни нови пасош", објаснио је Нобило.

Нобило верује да би суд могао да удовољи и другом Перковићевом захтеву и одбије његово изручење.

"Чврсто верујемо да до изручења не може доћи, јер за то има неколико законских препрека", рекао је Нобило који је раније навео да је основно то што је у случају Ђурековић наступила одредба о застарелости поступка.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара