Читај ми!

Подигнута оптужница против Будимира

Против председника Федерације БиХ Живка Будимира и још шест особа Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу због незаконитих помиловања осуђеника и примања мита.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против председника Федерације БиХ Живка Будимира и још шест особа због незаконитих помиловања осуђеника и примања мита заузврат.

Будимир се терети да је сам и са другим оптуженима, злоупотребивши положај председника ФБиХ, самоиницијативно или на интервенцију различитих особа, међу којима и оних из политичког живота и из криминалног миљеа, на незаконит начин давао помиловања осуђеницима.

Он их је ослобађао од казни затвора и брисао из кривичне евиденције за особе осуђене на затворске казне, саопштило је Тужилаштво, а преносе босански медији.

Међу помилованим осуђеницима биле су и особе које су вишеструки повратници у извршењу кривичних дела, особе које нису имале позитивно мишљење надлежних институција за помиловање и оне чије је пуштање на слободу у великој мери изазвало угрожавање безбедности грађана.

Међу помилованима су били и затвореници осуђени за тешка дела, укључујући убиства, покушаје убиства, недозвољену трговину дрогом.

Укупно је помиловано 27 особа, а међу њима је и ратни командант Армије БиХ Насер Орић.

Тужилаштво је упозорило да су се после пуштања на слободу неких од ових особа, десила тешка угрожавања безбедности грађана БиХ у оружаним инцидентима и другим кривичним делима.

Било је и особа које су два пута помиловане, што је изричито забрањено законом, као и оних које чак нису ни ступиле на издржавање казне.

Поред Будимира, оптужени су и Петар Баришић, Зоран Микулић, Сауд Кулосман, Хидајет Халиловић, Жељко Асић, Армин Куловац.

Председник ФБиХ се терети и за злоупотребу положаја или овлашћења незаконитим плаћањем рачуна, куповином одеће и других предмета за личну употребу, који су купљени буџетским средствима, пренео је Дневни аваз.

Будимир је ухапшен пролетос, када је провео и скоро месец дана у притвору, а оптужница је подигнута после вишемесечне истраге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије