Читај ми!

Винковци, запаљен штанд Стожера

Штанд на којем су волонтери "Стожера за обрану хрватског Вуковара" прикупљали потписе за расписивање референдума ради промене законске одредбе о употреби језика и писма националних мањина, запаљен је у винковачкој четврти Мирковци.

У винковачкој градској четврти Мирковци запаљен је дрвени штанд на којем су волонтери "Стожера (штаба) за обрану хрватског Вуковара" прикупљали потписе за расписивање референдума ради промене законске одредбе о употреби језика и писма националних мањина.

Вуковарско-сремска полиција потврдила је да је непозната особа ноћас запалила штанд у Мирковцима и да се очекује полицијски увиђај, а судећи према ономе што су новинари могли да виде, штанд је поливен запаљивом течношћу и нагорео је његов горњи део, преноси агенција Хина.

Представник штаба Желимир Цар изјавио је да није јасно који је узрок паљењу штанда, додајући да пописивачи који су прикупљали потписе нису никога изазивали и да су, чак, уклоњени и плакати тог штаба.

Потписи за расписивање референдума прикупљају се од 17. новембра до 1. децембра на око 2.000 места широм Хрватске.

Такозвани Стожер предлаже измене Уставног закона о правима националних мањина, према којима би припадници националне мањине право на употребу свог језика и писма имали уколико чине најмање 50 одсто, а не као до сада трећину становништва града или општине.

Штанд у Мирковцима једино је место за сакупљање потписа у тој винковачкој четврти, али није једина локација у Хрватској на којој је онемогућено (или покушано да буде онемогућено) прикупљање потписа за референдум о ћирилици.

Наиме, јуче је у Поречу градоначелник Еди Штифанић одлучио да се у том граду не могу прикупљати потписи за референдум, али је Бискупија допустила постављање штандова за потписе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије