Читај ми!

Случај "ћирилица" пред папом

Због негативног става кардинала Јосипа Бозанића и неколико бискупа о двојезичним таблама у Вуковару, представници невладиног сектора у Хрватској упутили писмо папи Фрањи. Јавна обраћања црквених достојника нимало не доприносе помирењу, већ воде продубљивању сукоба, истиче се у писму.

Представници невладиног сектора у Хрватској упутили су писмо папи Фрањи у коме су изразили забринутост због ставова кардинала Јосипа Бозанића и неколико бискупа о двојезичним таблама у Вуковару, јавили су хрватски медији.

У писму поглавару Римокатоличке цркве истиче се да су кардинал Бозанић и неколико бискупа јавно исказали противљење двојезичности у Вуковару.

"При томе су у јавним обраћањима коришћене синтагме које нимало не доприносе миру и помирењу, већ воде продубљивању сукоба", наводи се у писму.

Цивилни сектор моли папу да хрватском друштву, а посебно хрватским бискупима, упути поруку хришћанске наде и мира.

Виши саветник у удружењу ГОНГ (хрватска верзија ЦеСид-а) Марина Шкрабало навела је да је писмо мотивисано дугогодишњим праћењем порука које се односе на низ све гласнијих чинова насиља усмерених на Србе у Хрватској.

Шкрабало је рекла да из црквених кругова не постоје иницијативе ка помирењу и дијалогу.

Загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић подржао је настојања ветеранских удружења у Вуковару да се тај град прогласи местом посебног пијетета и да се изузме из примене Уставног закона, којим је дефинисано увођење ћирилице у јавну употребу.

"У Вуковару нису на првом месту они који су разарали, него они који су чували и градили. Браниоци Вуковара данас уочавају да се посебност Вуковара жели да се избрише", рекао је раније Бозанић.

Од септембра када је почело постављање двојезичних табли у Вуковару, забележено је више инцидената у којима су ратни ветерани уклањали и ломили те табле.

Вуковарски ветерани окупљени око "Штаба за одбрану хрватског Вуковара" жестоко се противе увођењу двојезичности, а на њихову и иницијативу Хрватске демократске заједнице градске власти Вуковара су недавно измениле Статут града. Тим изменама Вуковар је проглашен градом посебног пијетета, а ћирилица је, иако је то супротно Уставном закону, проглашена непожљеном.

Срби у Вуковару су били против такве одлуке, па су заштиту затражили у Уставном суду.

Срби у Вуковару су право на ћирилицу стекли након објављивања резултата пописа становништва из 2011. године, који је показао да у том граду живи више од 35 одсто грађана српске националности, што вуковарски бранитељи не признају.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије