Читај ми!

Албанија неће да буде хемијско ђубриште

Тирана одбила захтев да се у Албанији уништава хемијско оружје из Сирије. Немамо капацитете за такву операцију, каже албански премијер Еди Рама.

Албанија је одбила захтев САД да се у тој земљи уништава хемијско оружје из Сирије, наводећи да је лоше опремљена за одлагање хиљада тона токсичног отпада.

Одлука Албаније, иначе чланице НАТО-а и одане савезнице САД, значи корак назад за руско-америчке планове да се Сирија ослободи нервног гаса, оцењује Ројтерс.

"Није могуће да се Албанија прикључи тој операцији", рекао је албански премијер Еди Рама у телевизијском обраћању, наводећи да Албанија нема довољно капацитета за тако нешто.

Претходних недеља, опозиција и демонстранти на улицама Албаније оштро су се успротивили плану да та земља буде "домаћин" за уништавање хемијског оружја.

Раније данас, и Норвешка се оглушила о захтев САД да помогне у уништавању арсенала хемијског оружја из Сирије, рекавши да није у могућности да испуни рок који су одредиле УН.

Вечерас је Организација за забрану хемијског оружја, неколико сати пре истека рока, одобрила коначан план уништења сиријског хемијског оружја до средине 2014. године.

Планом су обухваћени детаљи о начину уништења 1.300 тона сарина, отровног гаса и других опасних нервних агенаса као и транспорт до земље у којој ће бити уништено хемијско оружје.

У том плану, како је раније наведено, неће бити наведена земља у којој ће се оружје уништавати, али САД има алтернативу - рекао је извор из Организације у Хагу, преноси Ројтерс.

Сирија се у септембру сагласила да уништи све своје хемијско оружје у договору којем су посредовале Русија и САД.

Председник Сирије Башар ел Асад прихватио је план након претњи Вашингтона да ће напасти Сирију, као одговор на употребу сарина који је овог августа убио хиљаде људи у Дамаску.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије