Читај ми!

Одложено изручење капетана Драгана

Због истека рока за пребацивање у Хрватску, која га терети за ратне злочине почетком деведесетих, Аустралија одложила изручење капетана Драгана Васиљковића. Васиљковићу ускраћено право на праведно саслушање, кажу адвокати.

Аустралијски суд је одложио изручење капетана Драгана Васиљковића због прекорачења рока за његово пребацивање у Хрватску, која га терети за ратне злочине почетком деведесетих, пише дневник Сиднеј морнинг хералд.

Адвокати, који заступају Васиљковића, поднели су жалбу суду у којој су навели да је законски рок за изручење истекао и да је њему ускраћено право на праведно саслушање, јер му није омогућен увид у документа која је Хрватска поднела за његово изручење.

Дневник пише да је аустралијска влада тражила од Хрватске додатна објашњења о оптужници против Васиљковића, односно Данијела Снедена, како му је званично име у Аустралији, али да ни њему ни адвокатима није дат увид у ту преписку двеју влада.

Васиљковићев адвокат Дан Мори је после одлуке суда рекао медијима да ће цео процес изручења вероватно морати да почне из почетка.

Капетан Драган Васиљковић налази се у притвору у затвору Паркли, у Сиднеју, скоро седам година пошто је званични Загреб у јануару 2006. затражио његово изручење, по оптужници за убиства заробљеника и напад на једно село у коме су цивили убијени.

Васиљковић је исте године ухапшен у Перту, а аустралијска влада је после вишегодишњег правног натезања у новембру 2012. године донела одлуку о његовом изручењу Хрватској.

Како пишу хрватски медији, капетан Драган тражен је ради испитивања у вези са оптужбама за ратне злочине почињене када је био командант у Крајини 1991. и 1992. године.

Према оптужници коју је објавило тужилаштво Шибенско-книнске жупаније, Васиљковић је мучио ратне заробљенике, наредио да буду убијани и командовао нападом на Глину у којем је било цивилних жртава.

Васиљковић, који је рођен у Београду и има аустралијско држављанство, од 2006. године је у затвору, осим раздобља које је провео на слободи 2009. и почетком 2010. после чега је на основу одлуке Врховног суда поново ухапшен.

Сада је у затвору у Новом Јужном Велсу, а судско рочиште у Мелбурну пратио је путем видео-везе.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије