Читај ми!

Јашаревић се каје због напада на амбасаду

Завршено суђење Мевлиду Јашаревићу, који је изјавио да се каје због напада на Aмeричку амбасаду у Сарајеву. Пресуда ће бити изречена 20. новембра.

Завршном речју одбране у Сарајеву је завршено суђење Мевлиду Јашаревићу, осумњиченом да је починио кривично дело тероризма, с директним предумишљајем, када је напао Aмеричку амбасаду у Сарајеву 28. октобра 2011. године и притом ранио једног полицајца.

Пред Апелационим већем Суда БиХ, бранилац оптуженог Сенад Дуповац тражио је да се Јашаревићу одреди казна за кривично дело угрожавање особа под међународном заштитом и за угрожавање опште сигурности, а никако за тероризам.

Оптужени се први пут јавно извинио за дело које је направио и казао да је тог трагичног дана урадио "невероватан и глуп чин".

"У једном тренутку схватио сам да је моје дете кући само, а да они који су ми говорили о џихаду седе кући и уживају у својој имовини и деци. Тада сам схватио шта сам направио и извињавам се свим грађанима Сарајева, запосленима амбасаде, а посебно рањеном полицајцу и његовој породици. Кајем се и да бар могу да вратим време", казао је Јашаревић.

Како се очекује, коначна пресуда биће изречена 20. новембра, пренео је Дневни аваз.

Ово је поновљено суђење Јашаревићу, јер је Тужилаштво тражило већу казну од изречених 18 година затвора а одбрана је захтевала смањење казне.

На прошлом рочишту, одржаном 21. октобра, тужилац Дубравко Чампара рекао је у завршној речи да је Тужилаштво БиХ "ван сваке разумне сумње" доказало да је Јашаревић починио кривично дело тероризма, с директним предумишљајем, када је напао америчку амбасаду у Сарајеву 2011. године и том приликом ранио једног полицајца.

Он је подсетио и на видеопоруке које је Јашаревић оставио, а које је требало да буду објављене накнадно. У њима је навео и разлоге због којих је учинио ово кривично дело, а говорио је у Горњој Маочи, стецишту вехабија, где је и сам живео непосредно уочи напада.

Тужилаштво БиХ је тада као олакшавајућу околност узело чињеницу да је Јашаревић релативно млад човек, а као отежавајуће ранију осуђиваност, чињеницу да се није извинио због тог чина ни грађанима ни рањеном полицајцу као и његово непоштовање институција БиХ.

Претходно се Јашаревић у судници појавио обријане браде и тада је адвокат Дуповац потврдио да је његов брањеник изашао из вехабијског покрета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара