Читај ми!

Вуковар, противници ћирилице туже полицију

После сукоба због ломљења табле у Вуковару, противници ћирилице најавили тужбу против полиције. Прошле ноћи непознати починилац префарбао двојезичну таблу на згради у којој су канцеларије Већа националних мањина града Осијека.

Противници ћирилице окупљени око "Стожера (штаба) за одбрану хрватског Вуковара" најавили су тужбу против полиције због прекомерне употребе силе и наношења тешке повреде ветерану Дарку Пајчићу, који је јуче разбио двојезичну таблу на згради вуковарске Полицијске станице.

Од министра унутарашних послова, начелника вуковарско-сремске Полцијске управе, Полицијске станице Вуковар и свих у ланцу одговорности штаб тражи да поднесу оставке, јавља агенција Хина.

Према оцени председника тог штаба Томислава Јосића, дошло је до прекомерне употреба силе и прекорачења овлашћења и уследиће тужба против полиције.

Поручио је председнику Иви Јосиповићу, премијеру Зорану Милановићу и министру унутрашњих послова Ранку Остојићу да су "директни кривци" за то.

"Чујте ви егзекутори с Пантовчака и из Банских двора и у министарским фотељама, не прихватамо ову вашу објаву рата. Желите хаос, а неће га добити. Нећете своја злодела успети да подвалите било коме, а најмање нама", рекао је Јосић и грађане Вуковара и Хрвате у земљи и иностранству позвао је да "не наседају".

Вуковарско-сремска полиција саопштила је јуче да је на згради Полицијске станице Вуковар оштећена плоча с двојезичним натписом приликом чега је дошло и до напада на полицајца који је покушао да спречи двојицу четрдесетогодишњака из Вуковара у намери да почине то кривично дело.

Полицијски службеник и 40-годишњак су повређени, након чега им је пружена лекарска помоћ. Други изгредник је приведен, а подршку "саборцима" вишечасовним протестом пружило је четрдесетак демонстаната, бранитеља и чланова тог штаба.

Прошле ноћи забаележен је инцидент и у осијеку. Непознати починилац префарбао је двојезичну таблу на згради у којој су канцеларије Већа националних мањина града Осијека, саопштила је осјечко-барањска Полицијска управа. Са те зграде до сада је у два наврата скинута двојезична табла с латиничним и ћириличним натписом, пренела је агенција Хина. 

Последњих дана, учестали су инциденти са уништавањем или скидањем двојезичних табли са зграда државних институција.

У суботу је на згради конзулата Републике Србије у Ријеци током ноћи оштећена двојезична табла, а разбијен је и прозор на спрату зграде. Претходно, двојезичне табле су скидане у Вараждину и Осијеку, са зграда у којима се налазе просторије српског националног већа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара