Тајна Видошевићева колекција слика

Надан Видошевић у тајном бункеру у својој вили крио вредну колекцију слика, пишу хрватски медији. Комора на чијем је челу био за неколико година купила слике вредне више од милион евра. Осумњичени данас пред тужиоцем.

Током претраге загребачке куће сада већ бившег председника Привредне коморе Хрватске (ПКХ) Надана Видошевића полиција је пронашла тајни простор у којем је скривена права галерија уметничких слика.

Тајне просторије, наиме, нису уцртане у плановима градње и налази се испод нивоа самог објекта до којег воде и венталициони отвори, пишу загребачки медији.

Видошевић је, како се наводи, покушао да објасни да је тај простор у тајном статусу како би се уметничке слике заштитиле од потенцијалних лопова.

Грађевинари кажу да су овакви тајни бункери уобичајени у вилама у подсљеменској зони и да су они настајали када су се велелепне грађевине укопавале у земљу. Ако би неко нешто и питао, рекло би се да је то због статике.

Ипак, како се наводи, од тајног простора занимљивија су уметичка дела која су у њему пронађена.

За сада нема назнаке да би се отварала посебна истрага о њиховом пореклу, док припадници полиције проучавају извештај Државне ревизије за 2010. годину у којему се говори о низу неправилности у управљању ПКХ.

У том извештају се, осим осталог, наводи да је 2010. године вредност 790 слика процењена на нешто више од 12 милиона куна (једна куна вреди око 0,13 евра).

"У раздобљу од 2005. до 2009. Комора је купила 330 слика (просечно 66 годишње), иако је већ располагала великим бројем уметничких слика (крајем 2004. имала је укупно 460 уметничких слика чија је вредност евидентирана у пословним књигама у износу 4,8 милиона куна)", наводи се у извештају Државне ревизије.

Ревизија је напоменула да су слике куповане од приватних колекционара и упозорила да та инвестиција није била економски оправдана.

Иначе, Видошевић је одлуком Управног и Надзорног одбора ПКХ данас привремено удаљен са функције председника Привредне коморе Хрватске, а на његову позицију постављен је вршилац дужности Дарко Петричевић.

Видошевић је ноћ провео у притвору и данас би требало да буде испитан у Жупанијском државном тужилаштву, пишу медији и наводе да је полиција наставила претрагу његове виле на Горњем Прекржју.

Видошевић је ухапшен јуче, а досадашња истрага је показала да је његова најближа сарадница Зденка Петерел путем фиктивних рачуна и фактура, по његовом налогу и уз помоћ још неких осумњичених извлачила новац из Коморе.

Реч је о износу од 32 милиона куна, наводе медији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара