Вуковар, поново разбијена табла

Приведен мештанин Вуковара који је разбио другу двојезичну таблу на Полицијској станици у том граду.

Двојезичну таблу на згради Полицијске станице Вуковар разбио je један 41-годишњи мештанин, који је одмах приведен.

Портпарол вуковарско-сремске Полицијске управе Домагој Џигумовић изјавио је да је приведени мушкарац био под дејством алкохола и да је таблу разбио дрвеним предметом.

Како је пренела агенција Хина, инцидент се догодио у поподневним сатима.

То је други пут да је разбијена двојезична табла на згради Полицијске станице Вуковар. Први пут је разбијена чим је постављена на ту зграду, подсетила је Хина.

Раније данас, противници ћирилице окупљени око "Стожера (штаба) за одбрану хрватског Вуковара" најавили су да ће 17. новембра почети да прикупљају потписе за расписивање референдума на којем би се грађани изјаснили да ли су за то да се равноправна службена употреба језика и писма остварује на подручју где припадници поједине националне мањине чине најмање половину становништва.

Објашњавајући промене које би настале у законодавству уколико би већина бирача на референдуму заокружила "за", представница тог штаба Сњежана Патко навела је да би се предложеном изменом променио законски услов да припадници националне мањине треба да чине трећину становништва града или општине како би остварили право на употребу језика и писма, односно цензус би био подигнут на 50 одсто.

Прикупљање потписа за расписивање референдума трајаће до 1. децембра.

На питање да ли се одсутало од иницијативе за проглашење Вуковара местом посебног пијетета, што је најављивано као једно од могућих референдумских питања, члан штаба Владо Иљкић је одговорио да ће штаб до тог статуса Вуковара "покушати да дође кроз Сабор, када се за то стекну услови".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара