Анте Јелавић оптужен за ратно профитерство

Подигнута оптужница против бившег председника ХДЗ-а БиХ Анте Јелавића, због злоупотребе положаја и овлашћења, као и за ратно профитерство, објавио је Ускок.

Пред сплитским Жупанијским судом подигнута је оптужница против бившег председника ХДЗ-а БиХ Анте Јелавића, кога Ускок терети да је 1996. као помоћник министра обране донео одлуку да се новцем министарства купи стан у Сплиту некадашњем заповеднику Друге оперативне групе Хрватског већа одбране Ивици Рајићу.

Након спроведене истраге, Јелавић је оптужен за злоупотребу положаја и овлашћења, као и за ратно профитерство, објавио је Ускок на службеној интернет страници, не наводећи његово име већ само иницијале, годиште и дужност коју је обављао.

Рајића је Хашки суд због ратног злочина у Ступном Долу код Вареша осудио на 12 година затвора, да би након осам година "иза решетака" у септембру 2011. године пуштен из шпанског затвора на условну слободу.

Јелавиће је на страницама црне хронике раније био због отмице, али и наводних злопотреба у "Херцеговачкој банци" и проневере буџетског новца који је из Хрватске стизао за Хрвате у Босни и Херцеговини.

Првостепеном одлуком осуђен је на десет година затвора које није служио јер се склонио у Хрватску. Након поништења те пресуде наложено је ново суђење, које никада није настављено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара