Читај ми!

Уницеф: Све више неписмених у Бугарској

У Бугарској расте број неписмених, а опада ниво образованости становништва, показује студија Уницефа. Неписмено два одсто Бугара узраста између 15 и 19 година, и 1,57 одсто становника старијих од 25 година.

Програм Уједињених нација за помоћ деци - Уницеф је упозорио да у Бугарској расте број неписмених, а опада ниво образованости становништва што посебно погађа мањине.

"Све мање и мање деце се рађа у Бугарској, али неколико хиљада деце нема прилику да учи", рекла је Тања Радокај, представница Уницефа у Бугарској која има седам милиона становника и најсиромашнија је земља Европске уније.

По студији Уницефа, објављеној у Софији, неписмена су два одсто Бугара узраста између 15 и 19 година, и 1,57 одсто становника старијих од 25 година.

Расте и број деце која се не школују. У узрасту од девет до 11 година такве деце је за трећину више него у узрасту између 12 и 14 година.

Неписменост и ограничене могућности образовања углавном погађају Роме чији је број процењен на око 700.000, као и део турске мањине.

По студији Уницефа, основни разлози за то су сиромаштво, недовољно знање бугарског језика и то што у брак ступају као малолетници.

Раније, у време социјализма, сва деца су се обавезно шсколовала. Међутим, после пада старог система, смањила се државна контрола образовања, и ромске деца чији су родитељи махом незапослени, напуштају школу да би радила на црно или просила.

У студији Уницефа се констатује да је број Рома узраста од седам до девет година који никада нису ишлу у школу, 13 пута већи него бугарске деце истог узраста.

Уз то просечан узраст деце у Бугарској која прекидају школовање је најнижи међу земљама ЕУ и износи 14 година, када им преостају још само две године да зврше средњу школу, указује Уницеф.

Да би се деца школовала, Влада Бугарске намерава да од идуће године делимично плаћа ђацима похађање средње школе што већ чине Немачка и Аустрија, најавила је недавно министарка просвете Анелиа Клисарова.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара