Генерални штрајк у Грчкој

Грчка блокирана генералним штајком, који су сазвали највећи синдикати због очекивања да ће међународни кредитори наметнути додатно смањење плата и пензија, као услов за нову траншу помоћи.

Школе су затворене, јавни саобраћај поремећен, a многи летови су отказани широм Грчке, јер је у току 24-орочасовни генерални штрајк због мера штедње које су земљи наметнули страни кредитори.

Штрајк су сазвали највећи приватни и државни синдикати у земљи из протеста због мера штедње које тражи такозвана тројка страних кредитора - Међународни монетарни фонд, Европска централна банка и Европска комисија - да би наставили да пружају помоћ Грчкој, неопходну да изађе из дужничке кризе.

Штрајку су се придружили професори, доктори и запослени у градским службама, железници, градском саобраћају.

Поремећен је јавни саобраћај, заустављен саобраћај трајеката и возова, затворене су државне школе, а државне болнице и хитне здравствене службе раде са смањеним бројем особља.

Десетине летова је отказано или одложено због најаве контролора лета да ће у подне обуставити рад на три сата у знак подршке синдикалној акцији.

Главни протест у Атини отказан је због јаких пљускова, мада се око 4.000 чланова синдиката повезаног са комунистичком партијом ПАМЕ окупило на централном атинском тргу Синтагма, пренела је агенција АФП.

Такође, испред канцеларија синдиката приватног сектора окупило се око 1.000 демонстраната.

Протест због владиних мера штедње одржан је и у Солуну, другом по величини грчком граду, на коме је учествовало око 10.000 демонстраната, према проценама полиције.

Инспектори "тројке" се управо налазе у Грчкој и с владом преговарају о величини предвиђеног буџетског дефицита за 2014. годину, око којег се не слажу.

Синдикати страхују да би страни кредитори могли да наметну нова смањења плата и пензија, како би Влада испунила услове за даље добијање стране помоћи.

Грчка је у шестој години рецесије и више рунди штедње су притисле грађане и подигле незапосленост на рекордно високи ниво, од преко 27 одсто.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара