Читај ми!

Вуковар тесан за ћирилицу

Одлука вуковарског градског већа, да сe са градских институција, улица и тргова скину ћириличне табле још није правоснажна, јер мора да прође контролу уставности и законитости. И таква она је погрешна и не доприноси помирењу, упозоравају Срби из Хрватске.

Према одлуци вуковарског градског већа, на ознакама градских институција, улица и тргова неће бити двојезичних натписа, већ ће се искључиво употребљавати хрватски језик и латиница. Да би таква одлука постала правоснажна, мора да прође контролу уставности и законитости. Представници Срба у Хрватској упозоравају - одлука је погрешна и не доприноси помирењу.

Да ли је Вуковар тесан за ћирилицу и латиницу, после градских, одлучиће државни органи - прво Министарство управе, онда Влада, а могуће је и Уставни суд. Хрватски председник поручује - посебан пијетет за Вуковар, али у складу са Законом.

Оправдано је да се Вуковар прогласи место посебног пијетета али не у оним деловима где би то било супротно уставном закону, то мора бити свима јасно, каже председник Хрватске Иво Јосиповић.

А док измењени статут прође све потребне институције, која ће одлука бити на снази?

"Ако у првом ступњу министар, а након тога Влада, одустане од примене неке одредбе, онда се до одлуке Уставног суда те одредбе неће примењивати. Ако грађани затраже оцену уставности, док суд не одлучи, примењују се оне одредбе које су у том тренутку на снази", истиче хрватски министар Управе Арсен Баук.

Представник српске партије у хрватском парламенту одлуку сматра погрешном и истиче - ако се са таквом праксом не престане, Српско народно веће обратиће се међународним институцијама.

"Неко се опасно игра и очито није свестан шта то значи држати земљу заробљеницом историјског инскуства. Када бисмо то чинили, када бисмо следили то правило, Хрватска не би изашла ни из Другог светског рата као што не би изашла ни из овог рата. Хрватска мора завршити своје ратове", каже Милорад Пуповац из Самосталне демократске српске странке.

Коментаришући изјаву министра Предрага Матић да не зна како би му желудац реаговао када би видео ћириличну таблу на улазу у Вуковар, Пуповац одговара - сви имају неко искуство, али о њему не суде желуцем, већ главом.

У међувремену, представници Штаба за одбрану Вуковара најавили су и прикупљање потписа за расписивање референдума. Не прецизирају још о ком се референдумском питању ради, али истичу да је од 28 чланица Европске уније у 19 прописано да одредбе о националним мањинама важе ако је мањине више од половине, а не трећине, колико прописује хрватски устав.

Из Београда из Канцеларије за дијаспору поручују да су забринути и да се надају да ће Хрватска као чланица ЕУ поштовати законе.

"Ова одлука градског већа Вуковара не шаље добру поруку када је у питању положај и живот српске мањине у Вуковару, и њен суживот са хрватском заједницом. Апелујем на челнике Вуковара и на Владу Хрватске да одлуку градског већа не подрже. Уколико се са одлуком сложе значи да подржавају дискриминацију", упозоравају из Канцеларије за дијаспору у Београду.

Измена Статута у Вуковару најављена је пошто су у септембру на зградама јавних и установа постављене табле на ћирилици и латиници, након чега су разбијене. По новом статуту, ћирлице неће бити у установама у надлежности града, али остаје на зградама државних институција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара