Читај ми!

Попис становништва у БиХ

У БиХ почео први послератни попис становништва, домаћинстава и станова, и трајаће до 15. октобра.

Први послератни попис становништва, домаћинстава и станова у БиХ почео је данас и трајаће до 15. октобра, а више од 19.000 пописивача има задатак да закуца на сва врата.

Директор Завода за статистику Републике Српске Радмила Чичковић рекла је уочи почетка пописа да су све јединице локалне самоуправе, као и статистичке институције у БиХ, спремне да одговорно и професионално обаве посао на који се чека већ 22 године.

Чичковићева је на конференцији за новинаре у Сарајеву изјавила да је почетак пописа велики дан за све грађане РС и ФБиХ.

Попис је почео јутрос у 9.00 и трајаће сваког дана до 21 сат.

На грађане се апелује да приликом пописа дају тачне и прецизне податке, док се од пописивача очекује да свој посао обаве одговорно и у складу са законом.

На припреми пописа, који ће коштати 46 милиона конвертибилних марака, то јест 23,5 милиона евра, од којих је 7,5 милиона обезбедила Европска унија, чак две године радили су Агенција за статистику БиХ, ентитетски статистички заводи и филијала за статистику Брчког дистрикта БиХ.

Одштампано је око 130 тона пописног материјала.

На терену је ангажовано око 19.000 пописивача, док ће у целокупан процес бити укључено око 23.000 људи.

Они који живе изван БиХ имају прилику да попуне пописницу путем интернета и искључиво поштом да је пошаљу на адресу надлежне статистичке агенције.

У Европској комисији поручили су да ће пратити спровођење пописа, надгледати да ли се примењују међународни стандарди, те да ли су резултати пописа веродостојни, с циљем спречавања могућих злоупотреба. Грађани су позвани да се одазову попису.

Реис-ул-улема Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић поручио је Бошњацима да је ово први попис на коме они треба да се изјасне под тим именом.

Врхбосански надбискуп Винко Пуљић поручио је да је веома важно да се сви Хрвати у БиХ изјасне на попису.

Иначе, према подацима Католичке цркве, број Хрвата је преполовљен након прошлог рата, па најмалобројнији од три конститутивна народа страхује да ће их бити мање од 10 одсто.

Срби живе на 49 одсто територије БиХ, а председник Републике Српске Милорад Додик очекује да ће попис протећи фер и поштено.

Према подацима последњег пописа, у БиХ је живело 43,7 одсто Бошњака, 31,3 одсто Срба и 17,3 одсто Хрвата.

У рату су ти односи нарушени, а колико, показаће попис.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије