Румунија, шпијуниран канадски пројекат

Румунска обавештајна служба годинама је шпијунирала пројекат канадске компаније да у централном делу Трансилваније отвори највећи рудник злата у Европи.

Шеф румунске обавештајне службе саопштио је да је његова служба годинама шпијунирала пројекат канадске компаније да у централном делу Трансилваније отвори највећи рудник злата у Европи.

Георге Маиор рекао је у парламенту да је његова агенција надзирала протесте грађана, као и странце који су наводно били плаћени да лобирају за или против пројекта.

Према његовим речима, агенција је између 1999. и 2013. године надлежним властима послала 500 забелешки о плановима за отварање рудника, који су изазвали масовне протесте последњих недеља, пренео је АП.

Маиор је објаснио и да је ова акција изведена по закону јер отварање рудника "проблем националне безбедности", а да су неким протестима манипулисали "еко-анархисти".

Демонстрације у Румунији, због планова да се рудник отвори, почеле су пре месец дана, пошто је влада усвојила закон којим је дозвољено отварање рудника отвореног копа који планира компанија "Габријел рисорсиз".

Ова компанија је још 1999. добила дозволу за обављање рударских активности у Румунији, али од тада чека на кључну дозволу од министарства за заштиту животне средине.

Канадска компанија планира да ископа 300 тона злата техникама које подразумевају коришћење више хиљада тона цијанида, па стручњаци упозоравају да ће овај рудник бити "еколошка темпирана бомба".

Демонстранти су протестовали и због планова америчког енергетског гиганта "Шеврона" да на истоку Румуније ископава гасне шкриљце контроверзном техником која би могла да загади подземне воде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије