Читај ми!

Самарас: Искоренићемо Златну зору

Грчка влада ће учинити све да искорени ектремну десничарску партију Златна зора, чији лидер је недавно ухапшен, рекао грчки премијер Антонис Самарас. Парламенту поднет предлог закона којим би се ускратило државно финансирање те странке.

Премијер Грчке Антонис Самарас рекао је да ће влада те земље учинити све да искорени ектремну десничарску партију Златна зора, чији лидер је недавно ухапшен.

Самарас је, говорећи на скупу у Њујорку у организацији америчких Јевреја, рекао да је у Грчкој на потезу правосуђе и да ће се оно сада побринути за Златну зору.

"Нема места за неонацисте нигде у демократском свету и нема толеранције према неонацистима нити према екстремизму било које врсте који подрива демократске институције", истакао је Самарас.

Премијер Грчке додао је да ће његова влада урадити све што може да помогне у борби против неонацизма, али да свако мора да уради свој део посла.

Чини се да је Атина већ почела да спроводи мере у том смеру.

Грчка влада је поднела парламенту предлог закона којим би се ускратила државне финансијска помоћи Златној зори, чије је руководство ухапшено протеклог викенда под оптужбом да је деловало као криминална организација.

АФП подсећа да је грчка полиција ухапсила оснивача Златне зоре и пет истакнутих чланова због напетости која је избила после убиства 34-годишњег левичарског музичара Павлоса Фисаса 17. септембра, за које се сумњичи присталица Златне зоре.

Златна зора категорички одриче било какво учешће у том убиству.

"Уколико имате криминалну организацију која делује унутар политичке партије, морају да буду установљене санкције које се односе на њено финансирање", рекао је заменик премијера и министар спољних послова Евангелос Венизелос.

Према предлогу закона, финансирање Златне зоре биће укинуто у зависности од исхода предстојећег суђења њеним припадницима, односно функционерима.

Заменик тужиоца Хараламбос Вурлиотис напомиње да је Златна зора је "чврсто хијерархијски устројена структура, чији је лидер свемоћан по принципу који је користио Хитлер".

У извештају истражног судије се наводи да је неонацистичка партија почела са нападима 1987. године, прво нападајући имигранте а потом се окрећући и против Грка.

Такође се наводи да су чланови партије обучавани у војничком стилу и да су, наводно, починили десетине кривичних дела, укључујући убиства и покушаје убиства.

Француска новинска агенција извештава да је полиција наставила рације на просторије Златне зоре, тражећи скривене залихе наоружања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије