Читај ми!

Хаг, судија Гинеј радно неспособан?

Неке важне одлуке Хашког трибунала донесене су и гласом судије Мехмета Гинеја, иако он више није у стању да обавља ту дужност, пише "Зидојче цајтунг". Његов глас био је језичак на ваги у ослобађајућој пресуди за хрватске генерале Готовину и Маркача.

Немачки дневник Зидојче цајтунг пише да судија Трибунала у Хагу Мехмет Гинеј (77), који је био члан Жалбеног већа које је одлучило о ослобађајућој пресуди за хрватске генерале Анта Готовину и Младена Маркача, није више радно способан.

У тексту под насловом "Борба за превласт у трибуналу Уједињених нација", лист пише да у Хагу више није никаква тајна да турски судија у Уједињеним нацијама Гинеј није више стабилан на ногама и да комуницира само писменим путем, преноси Дојче веле.

"Ново је, међутим, да остале судије о томе причају са спољним светом и да кажу: с Гинејом је стање много лошије него што то јавност претпоставља. И тиме читава ствар постаје политички шкакљива", наводи дневник.

У тексту се подсећа на судију Хашког трибунала, Данца Фредерика Хархофа, који је у једном мејлу својим колегама у јуну ове године судију Гинеја описао као "остарелог турског судију" кога председник суда Теодор Мерон користи као подршку за своју политику "блажих пресуда".

"Говоримо о томе да Гинеј није више у стању да прати дуже разговоре, да на састанцима губи оријентацију", још оштрији је други неименовани судија који "сваке недеље ради с Гинејом". Каже да Гинеј само прослеђује и потписује материјале које саставе његови асистенти.

Како немачки дневник пише, председник суда Мерон и даље "вуче" за собом Гинеја толико дуго док му он својим понашањем при пресудама иде у корист.

"Медицинска експертиза о здрављу једног судије могућа је једино ако то наложи сам председник суда", објашњено је у тексту.

Зидојче цајтунг наводи да је глас судије Гинеја, који је члан Трибунала у Хагу од 1999. године, био језичак на ваги у спорним одлукама, па и у спорној ослобађајућој пресуди хрватским генералима Анту Готовини и Младену Маркачу.

"Да Гинеј у петочланом Жалбеном већу није одлучио заједно с америчким председником суда, тада не би било ни запањујуће одлуке - 3:2 у корист ослобађајуће пресуде за двојицу Хрвата", наводи лист.

Мандат судије Гинеја завршава се 2015. године, па га на оставку може присилити само председник суда, закључује Зидојче цајтунг и подсећа да би нови председник Међународног суда за бившу Југославију требало да буде изабран у уторак, 1. октобра.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије