Читај ми!

Санадер: Ја сам жртва политичког прогона

Некадашњи премијер Хрватске Иво Санадер рекао на почетку изношења одбране у случају "Фими-медија" да је жртва политичког прогона који је наложила његова наследница на премијерском месту Јадранка Косор. Некадашња премијерка одбацила оптужбе.

На почетку изношења одбране у највећем корупцијом случају у Хрватској "Фими-медија", некадашњи премијер Иво Санадер рекао је да је жртва политичког прогона који је наложила његова наследница на премијерском месту Јадранка Косор.

На почетку изношења одбране пред Жупанијским судом у Загребу, Санадер је поновио да није крив и да је реч о "политички мотивисаном поступку" у којем је, како је рекао, прекршено низ његових права.

"Да се поштовао закон бранио бих се са слободе", рекао је Санадер и додао да је Канцеларија за борбу против корупције и организованог криминала (УСКОК) била дужна да све поступке који се против њега воде споји у једну оптужницу.

Овако су се, додао је, оптужнице подизале једна по једна да би се у јавности створио утисак "велике количине криминала", а њему ускратило право на правично суђење. Судија Ивана Чалић прекинула је Санадера рекавши му да се налази у затвору баш зато што се поштује закон с обзиром да је у случају "Хипо" и "Ина-МОЛ" осуђен првостепено на десет година затвора.

Санадер је поновио је да је жртва политичког прогона који је главном државном тужиоцу наредила Јадранка Косор, његова наследница на месту премијера и председника Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) , али и уз помоћ медија који су га унапред осудили и притиска на сведоке.

Санадер је рекао да се Косор уплашила могућности његовог повратка у политику из које је, како је рекао, отишао искључиво због уцена око границе са Словенијом.

"Да сам на власти, Младен Баришић (суоптуженик у случају Фими-медија) се не би усудио лагати нити би се (Младен) Бајић (главни државни тужилац) усудио да подигне шест оптужница против мене", рекао је некада најмоћнији политичар у Хрватској.

Санадер тражи право на одбрану

Истовремено је додао да не би никад напустио политику да је крив за било шта од онога што му се ставља на терет.

Санадер је казао да је радио на одбрани, обнови и афирмацији Хрватске за шта, како је рекао, не тражи ништа осим право на одбрану, пресумпцију невиности и правично суђење што је немогуће због притиска јавности.

"Доведен сам у ситуацију да као премијер с најдужим мандатом будем осуђен као први и једини ратни профитер у Хрвата. Рекорд за Гинисову књигу, иако га плаћам крваво својом кожом и слободом", нагласио је Санадер и додао да га "неће сломити".

У највећој корупционашкој афери у Хрватској, Иво Санадер и ХДЗ оптужени су да су заједно с још девет физичких и правних особа из државних фирми и инситутуција од 2003. до 2009. извукли око 10 милиона евра и то преко маркетиншке агенције Фими-медија, по којој је афера добила име. Према тврдњама тужилаштва, део је завршио у "црном фонду" ХДЗ, а део код Санадера.

У случају Фими-медија кривицу су признали рачуновођа ХДЗ Бранка Павошевић, бивши благајник ХДЗ и шеф царине Младен Баришић, који тврди да је све радио по Санадеровом налогу, као и власница маркетиншке агенције "Фими-медија" Невенка Јурак.

Кривицу су одбацили Санадер, ХДЗ и њихов бивши портпарол Ратко Мачек. Санадер од почетка тврди да је жртва политичког прогона, да су оптужбе исконтруисане и да га остали оптужени терете да би добили мање казне.

Пошто сви оптужени изнесу одбрану, уследиће завршне речи одбране и тужилаштва, а потом и изрицање пресуде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије