Читај ми!

Оштра реторика на релацији Загреб - Брисел

Влада Хрватске најавила измену закона познатог као Лекс Перковић, који ће се у измењеном облику примењивати тек од јула 2014. Хрватска је држава, а не птичји резерват и са њом нико неће брисати под, одговара премијер Зоран Милановић на најаву ЕК да санкционише Хрватску због непримењивања европских пописа.

Хрватски премијер Зоран Милановић изјавио је, у свом првом званичном реаговању на најаву Европске комисије да санкционише Хрватску због непримењивања европских пописа, да је Хрватска држава, а не птичји резерват и да са њом нико неће брисати под. Премијер апеловао на, како каже, барем мало самопоштовања.

Поновио је да неће попусти под притисцима ЕК, односно њене потпредседнице Вивијен Рединг за коју је рекао да на овом сукобу гради своју кампању за седми мандат у том телу ЕУ.

Рекао је да ће влада на наредној седници променити спорни закон о европском налогу за хапшење, колоквијално назван "Лекс Перковић", али да то неће бити на начин како жели ЕК, већ онако како је раније најављивао.

"Дакле, Хрватска ће европски налог за хапшење почети да примењује тек од 10. јула 2014. Свима онима који кажу да ће Хрватска изгубити новац из европских фондова кажем да то није тачно... Хрватска неће изгубити нити цента, а никакве штете нећемо претрпети, ни кад је у питању улазак у Шенген", рекао је Милановић на заједничкој конференцији после сусрета са македонским колегом Николом Груевским који борави у посети Загребу.

Реч је о закону о европској потерници који је Хрватска изменила непосредно уочи прикључења Европској унији, а којим је предвиђено да се европска потерница не примењује на кривична дела почињена до почетка августа 2002. године.

Тиме је Хрватска практично заштитила од изручења бившег високог функционера југословенске и хрватске тајне службе Јосипа Перковића. Немачка Перковића потражује због сумње да је учествовао у организацији убиства хрватског емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године у Баварској.

Милановић је, како су пренели хрватски медији, указао и да је овде реч о поверењу.

"Коме ће се овде веровати? Демократски изабраној влади у Републици Хрватској или некоме из ЕК ко иде по свој седми мандат", запитао је Милановић додавши да инсистирање на примени измењеног закона од половине јула наредне године није његово приватно мишљење него став комплетне владе.

Јосиповић за промену закона у договору са ЕК

Председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да се нада да неће бити санкција против Хрватске због спорног закона о европском налогу за хапшење и заложио се за његову промену.

"Закон треба променити, јер смо направили нешто што очито није било потписано и договорено, и то на начин и у динамици како се то договори с Европском комисијом", рекао је Јосиповић.

Он је додао да прича о европском налогу за хапшење отвара и домаће расправе о односу према прошлости.

"То је озбиљна тема којој треба приступити одговорно и ако се она отвара, мора бити јасно која су начела - врхунска струка, а они случајеви који нису само део расправе о прошлости него су правосудни случајеви, спадају у правосуђе, а не у политику", указао је председник.

Лекс Перковић можда је привремено заштитио једног човека, али је трајније осумњичио Загреб.

Европска комисија је запретила да ће Хрватској бити уведене санкције, уколико не буде што пре променила спорни закон и почела његову примену. Какве ће мере против Хрватске применити ЕК још није одлучено, а за ту одлуку чланице имају десет дана.

Медији у Загребу виде два пута - ускраћивање 80 милиона евра за улазак у шенгенски простор или увођење додатног надзора. Позивајући се на изворе из Брисела, хрватски медији су јуче објавили да би санкције Загребу могле бити уведене врло брзо.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара