Читај ми!

Пицула: ЕК неће спровести одлуку о визама

Европска комисија одбиће да спроведе одлуку Европског парламента о усвајању механизма који омогућава да се земљама Западног Балкана поново привремено уведу визе, уверен је хрватски посланик у Европском парламенту Тонино Пицула.

Посланик хрватске СДП у Европском парламенту Тонино Пицула очекује да ће Европска комисија (ЕК) одбити да спроведе одлуку тог парламента о усвајању механизма који омогућава да се земљама Западног Балкана поново привремено уведу визе.

У интервјуу за Дневни аваз он наводи да је чуо неколико комесара ЕУ који су изнели очекивања да ће се одлука донесена прошлог четвртка у Стразбуру наћи пред судијама Европског суда правде у Луксембургу.

Пицула каже да је приликом гласања био уздржан, као и остале колеге посланици у ЕП-у из Хрватске.

"Био сам уздржан и објаснићу зашто. Као прво, пре гласања,тражио сам да се та тачка одложи и да се не изјашњавамо. Сматрам и сматрао сам да ЕК овакво нешто неће прихватити због одредби које су накнадно додате", каже Пицула.

"Током припрема за ту тачку дневног реда колегиница Тања Фајон нам је рекла да се ради о нечему што искаче изван оквира Лисабонског споразума, али и праксе да ЕП има пуну контролу над расправом да ли некоме увести визе или не. Због неких 'иновација', сада се државама, под изговором 'ванредног стања', даје право да, зарад властитих интереса, некима могу наметнути визе", навео је Пицула.

Тражили смо, додао је Пицула, да се такав предлог уопште не разматра, али смо прегласани.

"Не могу на такав начин подржати промену односа између три европске институције: Парламента, Комисије и Савета, јер би се тиме отворила могућност да се неселективно и дискриминаторно односимо према земљама западног Балкана," додао је Пицула.

Он истиче и да неки комесари сматрају да је одлука ЕП-а неприхватљива.

"Биће врло занимљиво гледати хоће ли се ЕК обратити Европском суду правде у Луксембургу, који ће, потом, морати да донесе став о томе да ли је ЕП погрешио или не. Ја мислим да јесте. Но, не могу говорити у име ЕК. Чуо сам ставове да ће Комисија тако реаговати", истакао је Пицула.

Упитан да ли очекује да ће Савет министара ЕУ у Одбору за правосуђе и унутрашњу безбедност одбити став ЕП-а, Пицула каже да му је тешко да о томе говори и да све зависи о томе колико су политички јаки притисци оних који су довели до тога да се промени нешто што је раније било усаглашено у ЕП-у и имало готово па јединствену подршку.

"Ако исти што су изнудили ове промене у Парламенту буду и даље овако успешни, онда неће лако одустати. Имајте на уму да се Европском суду обраћају само европске институције - Парламент, Комисија, Савет... Видећемо да ли ће и ко реаговати. Али, лично сматрам да треба очекивати правну акцију Комисије", казао је Пицула.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара