Братушек: Европа без ислама није разнолика

Свака верска заједница има право на своје објекте, рекла Аленка Братушек, на полагању камена темељца за изградњу Исламског културног центра у Љубљани. Европа без ислама не би била разнолик и богат континент, каже словеначка премијерка.

Словеначка премијерка Аленка Братушек рекла је, поводом полагања камена темељца за изградњу Исламског културног центра у Љубљани, да Европа без ислама не би била разнолик и богат континент.

Братушек је поручила да свака верска заједница има право на своје верске објекте, пренела је агенција Хина.

Камен темељац је положио бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, у присуству премијерке Братушек, бившег председника Словеније Данила Тирка, градоначелника Љубљане Зорана Јанковића.

Полагању темеља присуствовали су и реис ул улема Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић и љубљански муфтија Неџад Грабус.

"Није ово посебан дан само за муслимане, ово је изузетно важан датум за грађане европске Словеније, опредељене за демократију, уважавање различитости, поштовање темељних основних права и слобода", рекао је Изетбеговић.

Градоначелник Љубљане Зоран Јанковић прогласио је овај дан даном поноса и среће за Љубљану која доказује, како је рекао, да је место отворености и солидарности.

Јанковић је, сасвим неочекивано и мимо протокола, позвао певача Халида Бешлића који је извео илахију "Ој Зефире".

Сарајевски медији пренели су да је иницијатива за градњу Исламског културног центра у главном граду Словеније покренута готово пре пола века, реализована тек када је на позицију градоначелника дошао Јанковић.

Исламски културни центар градиће се три године, на земљишту површе 11.000 квадратних метара, што ће, како је процењено, коштати око 12 милиона евра. То ће бити прва џамија у Словенији.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара