Јосиповић не очекује санкције ЕУ

До европских санкција Хрватској неће доћи, јер ће Сабор ускладити закон о европском налогу за хапшење, рекао председник Хрватске Иво Јосиповић и истакао да има много важнијих проблема од тог закона, који је колоквијално назван "Лекс Перковић".

Председник Хрватске Иво Јосиповић рекао је да до европских санкција Хрватској неће доћи, јер ће Сабор ускладити закон о европском налогу за хапшење и истакао да у овом тренутку и Хрватска и Европа имају много важнијих проблема од тог закона, који је колоквијално назван "Лекс Перковић".

"Ја не бих о санкцијама, мислим да оне неће доћи на дневни ред", уверен је Јосиповић.

Хрватска је, наиме, два дана уочи прикључења Европској унији изменила закон о европском налогу за хапшење чиме је практично амнестирала многе особе осумњичене да су починили злочине и друга кривична дела међу којима је и бивши високи функционер југословенске и хрватске тајне службе Јосип Перковић.

Перковића Немачка потражује због сумње да је учествовао у организовању убиства хрватског емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године у Баварској.

Јосиповић је новинарима, на традиционалнној четвртој дипломатској берби грожђа у Јастребарском, рекао да ће Сабор ускладити хрватско законодавство како је то предвиђено приступним уговором који је Хрватска потписала.

Јосиповић је нагласио како је Хрватска у Европској унији перципирана као одговорна земља, оценивши да је у тзв. случај "лекс Перковић" заправо "процес у којем је влада настојала да осигура једнакост Хрватске, наших грађана са другима, али је испало мало другачије".

Хрватски председник је рекао и да Хрватска примењује европски налог за хапшење, односно да их је већ много спроведено.

Не ради се, дакле, о томе да Хрватска не жели да спроводи оно што је потписала већ да су, како је рекао, и Хрватска и Европа суочени са пуно већим проблемима од овог.

"Има пуно већих и важнијих проблема него што је ово, на пример привредна, изградња неке нове Европе као одговор на кризу. То су превелики и превише важни задаци да бисмо се губили на овоме", навео је Јосиповић.

И премијер Зоран Милановић је недавно поручио да Хрватска има важнија посла од измене закона о европској потерници поручивши да ће влада на првом јесењем заседању Сабора доставити предлог измена тог акта.

Еропска комисија, међутим, није задовољна и очекује да спорни закон буде измењен што је пре могуће, а потпредседица ЕК и комесарка за правосуђе Вивијан Рединг је запретила и увођењем санкција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара