Читај ми!

Подршка евроатлантском путу Црне Горе

Загреб ће наставити да подржава европске и евроатланске интеграције Подгорице, рекао хрватски председник Иво Јосиповић после сусрета са својим црногорским колегом Филипом Вујановићем. Уколико не постигнемо договор о Превлаци, две земље ће се споразумно обратити Међународном суду у Хагу, рекао Јосиповић.

Хрватска председник Иво Јосиповић рекао је да Црна Гора и Хрватска немају отворених питања, истакавши да ће Загреб ће наставити да подржава европске и евроатланске интеграције Подгорице.

Јосиповић је, после састанка са својим црногорским колегом Филипом Вујановићем на Цетињу, поручио да ће Хрватска и даље подржавати Подгорицу у процесу европских интеграција, називајући Црну Гору пријатељском земљом.

Хрватска ће наставити да помаже Црну Гору на њеном путу ка ЕУ и НАТО. Имамо високу подударност у ставовима када су у питању интеграције, истакао је Јосиповић, додајући да две државе имају одличне односе.

Навео је да питање Превлаке не оптерећује односе двеју држава, додајући да ће се Црна Гора и Хрватска споразумно обратити Међународном суду у Хагу, уколико не постигну коначан договор о том питању.

Захваљујемо се Хрватској на подршци путу Црне Горе ка Европској унији и НАТО. Та подршка је била и јесте значајна и веома ценимо спремност Хрватске да, као чланица ЕУ и НАТО, и даље буде промотер наших интеграционих интереса, казао је Вујановић новинарима.

Вујановић је истакао да Црна Гора и Хрватска имају одличну односе, који могу бити добар пример у региону.

Према његовим речима, Превлака не опретерећује односе Црне Горе и Хрватске, додавши да је "то је питање решено у привременом режиму, који функционише успешно од 2002. године".

Вујановић и Јосиповић су сагласни да црногорска мањина у Хрватској и хрватска у Црној Гори значајно доприносе добрим односима двеју држава, оцењујући да је привредна сарадња добра, али да постоји још простора за њено унапређење.

Са хрватским председником данас у Подгорици разговараће и црногорски премијер Мило Ђукановић и председник Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић.

Јосиповић ће сутра боравити у Тивту, где ће се састати с представницима Хрвата који живе у Црној Гори.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара