Читај ми!

Сарајево, саслушани организатори протеста

Полиција кантона Сарајево саслушала Нихада Аличковића и Шемсудина Маљевић, организаторе протеста у том граду поводом закона о јединственом матичном броју грађана. Аличковић каже да је позив на саслушање добио у својству сведока, а да је у записнику наведен као осумњичени.

Полицијска управа Сарајева почела је да саслушава учеснике протеста и блокаде парламента БиХ, почетком јуна у том граду, потврђено је у МУП-у Кантона Сарајево.

Полиција је прво саслушала Нихада Аличковића, једног од организатора протеста, који је за сарајевски портал Кликс рекао да је позив на саслушање добио у својству сведока, а да је у записнику наведен као осумњичени, додавши и да је то притисак "одређених политичара", а да се он не осећа кривим, већ поносним.

Он тврди да против учесника демонстрација, међу којима је и он, полиција нема никакве доказе. "Не могу нас кривично гонити. Нема никакве штете на објекту, нити је неко нападнут", рекао је Аличковић.

Током протеста организованих поводом закона о јединственом матичном броју грађана, у ноћи између 6.и 7. јуна, демонстранти су у згради парламента БиХ држали блокиране посланике, запослене, стране госте.

Један од саслушаних Шемсудин Маљевић рекао је да полиција од разних служби прикупља податке о догађајима на протестима и да су саслушани "засад у својству сведока", али и он сматра да су, у суштини, позвани у својству осумњичених и да се припрема случај против њих.

Како преноси овај портал, полиција ће и у наредним данима саслушати још неколико особа.

После блокаде зграде парламента БиХ, посланици РС и хрватских странака нису долазили на посао у Сарајево дуже време из безбедносних разлога.

Коначно, Савет министара је недавно утврдио нови предлог закона о матичном броју грађана, који је на седници тог тела усвојен једногласно, а предвиђа регистрациона подручја која поштују ентитетску поделу у БиХ.

Закон је послат у парламентарну процедуру по хитном поступку, Представнички дом га је прошле недеље усвојио, али су јуче на седници Дома народа посланици бошњачке СДА блокирали његово усвајање по хитном поступку, позивајући се на заштиту виталног националног интереса.

Према процедури, о њиховом захтеву сада треба да се изјасни Уставни суд, што ће, како су најавили посланици те странке, бити учињено у другој половини септембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије