Читај ми!

Прослава Васкрса у региону

Највећи хришћански празник обележили су и православни верници у Црној Гори, БиХ, Македонији, Хрватској и Словенији.

Православни верници у Црној Гори, Босни и Херцеговини, Македонији, Хрватској  и Словенији обележили су највећи хришћански празник, Васкрс. 

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, служио је васкршњу литургију, уз традиционално даривање црвених јаја верницима у Храму Христовог васкресења у Подгорици.

Амфилохије је у васкршњој посланици позвао вернике на праштање, љубав и слогу.

Христово васкресење је мера људске историје и човечанства, односно свети квасац вечног и непролазног живота за сваког човека. Васкрс није само обичај, већ догађај који мења живот, судбину, небо и земљу, навео је митрополит Амфилохије, додавши да је и сва историја Црне Горе у знаку Христовог васкрсења.

Амфилохје је навео да се моли да Бог да добро свима у Црној Гори, како онима који су на власти, тако и осталим.

Митропплит црногорско-приморски је позвао на социјалну правду, јер живимо у времену где богаташи отимају туђе, а сиротиње је све више и више.

"Бог је дошао на овај свет да нас научи како треба да делимо једни другима, а не да отимамо једни од других", истакао је митрополит Амфилохије.

Он је подсетио да су Црна Гора и Србија у историји много пута бомбардовани на Васкрс.

Хитлер је на Васкрс 1941. године бомбардовао Београд, исто је то урадио 1943, а савезници су нас бомбардовали 1944. године. Са истих адреса бомбардовани смо 1995. и 1999. године, навео је митрополит Амфилохије.

Током литургије прочитана је васкршња посланица његове светости партијарха српског Иринеја, а након тога светој тајни причешћа приступио је велики број православних верника.

Православним верницима Васкрс су честитали највиши званичници Црне Горе, шеф државе Филип Вујановић и председници парламента и Владе Ранко Кривокапић и Мило Ђукановић.

У православним црквама широм Републике Српске служена су јутрења поводом највећег хришћанског празника Васкрса.

Васкршње јутрење у Саборном храму Христа спаситеља у Бањалуци служио је епископ бањалучки Јефрем, који је верницима пожелео да радост Христовог васкрсења уђе у њихова срца, њихове домове и свеукупан српски народ.

"Нека у наша срца уђе сазнање да Христос васкрсе ради нас људи и ради нашег спасења", рекао је епископ Јефрем.

Васкршње литургије служене су и у православним црквама у Федерацији БиХ.

Владика захумско-херцеговачки Григорије, који је литургију служио у старој цркви Рођења пресвете богородице у Мостару, поручио је верницима да не смеју губити наду и веру.

"Онај који верује у Христа не може бити песимиста и страшив", рекао је владика Григорије.

Васкршња посланица македонског архиепископа

Архиепископ охридски и македонски Стефан позвао је у васкршњој посланици на толеранцију и поштовање оних који другачије верују и осуду екстремизма, преноси Верска информативна агенција (ВИА).

Обележавање 1.700. годишњице Миланског едикта римског цара Константина треба да обједини све хришћане, да буде подстрек и подсетник за јачање и развијање јединства, превазилажење разлика, између Христових следбеника, нагласио је у ускршњој посланици архиепископ Стефан Вељановски заједно са девет митрополита и тројицом епископа.

У мултиетничком и мултирелигијском друштву, какво је македонско, потребна је толеранција, поштовање оних који другачије верују, а осуда сваког верског екстремизма и фундаментализма, јер су то продукти "непознавања или погрешног познавања вере", поручио је архиепископ Стефан у својој посланици.

Свечаним архијерејским литургијама у храмовима широм Хрватске, где је читана васкршња посланица патријарха Иринеја, православни верници обележили су Васкрсење Христово.

У Саборном храму у Загребу литургију је служио митрополит загребачко-љубљански Јован Павловић, а присутан је био председник хрватског Сабора Јосип Леко.

У обраћању верницима митрополит Јован је рекао да је задовољан због развоја нових односа између цркве и званичника који воде државу.

Митрополит Јован је пожелео благослов и успех у програмима који "воде напретку наших међусобних односа, нарочито да се између Хрватске и Србије отвори нова страница историје, поготово кад Хрватска улази у ЕУ".

Како је нагласио, желео би да се слични процеси наставе и у Србији, али да се дође до задовољавајућих решења за Косово и Метохију.

Васкрс је прослављен и у храмовима на подручју Вуковарско-сремске жупаније.

Православни верници у Словенији славе Васкрс уз поруку пароха Српске православне цркве Томе Ћирковића да оно "што желиш да други ураде теби, ради и ти њима".

У православним црквама у Словенији су одржана јутарња богослужења и литургије, а синоћ и вечерња док је у домовима верника синоћ на трпезама приређена васкршња вечера.

У Словенији су регистроване Загребачко-љубљанска метрополија Српске православне цркве и Македонска православна заједница Свети Климент Охридски.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара