Читај ми!

Иранске дипломате непожељне у БиХ

Двојица иранских дипломата у Сарајеву, због шпијунске активности, биће проглашени за "персоне нон грата", ако сами ни напусте БиХ. Неуспео покушај амбасадора за заташка случај, а министру безбедности БиХ Фахрудину Радончићу појачано обезбеђење, због претњи.

Двојица иранских дипломата, други и трећи секретар у амбасади Исламске Републике у Сарајеву Хамзех Долаб Ахмад и Јадиди Сохраб, који су се у БиХ бавили шпијунажом за иранске тајне обавјештајне службе, имају рок до краја априла да одступе из службе, пише Глас Српске.

У службеној забелешци Министарства иностраних послова БиХ, која је сачињена на захтев Министарства безбедности, а у коју је Глас Српске имао увид, наведено је да су Ахмад и Сохраб, користећи дипломатски статус, радили послове супротне законима и прописима земље домаћина, због чега се тражи њихова депортација.

Захтев да се Иранци прогласе "персонама нон грата" иницирао је министар безбедности БиХ Фахрудин Радончић, наводећи да они нису поштовали дипломатска правила.

У МИП-у кажу да је захтев за повлачење другог и трећег секретара поднесен 16. априла, а да је рок за њихово одступање 14 дана.

"Ако се не повуку, МИП ће их прогласити "персонама нон грата". То је стандардна процедура која је званично саопштена отправнику послова иранске амбасаде. То је надлежност МИП-а, јер је реч о нижерангираним дипломатама. Да је у питању амбасадор, онда би о томе одлучивало Председништво БиХ", кажу у МИП-у, преноси Глас Српске.

У мисију спасавања Ахмада и Сохраба у Сарајево је недавно стигао први амбасадор Исламске Републике Иран у БиХ Мохамед Ебрахим Тахеријан.

Покушавајући да издејствује останак двојице службеника амбасаде на чијем је челу, Тахеријан се састао са бошњачким чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем.

Медији су објавили да су министру Фахрудину Радончићу упућене претње и да однедавно има појачану полицијску заштиту.

Према незваничним информацијама, Ахмад и Сохраб су припадници тајне иранске обавјештајне службе која је умиешана и у терористичке активности у БиХ.

Радончић је на питања због чега тражи протеривање двојице иранских дипломата рекао да је то због "најбољег интереса БиХ".

"Остале разлоге не могу јавно, нити има потребе да елаборирам", изјавио је недавно Радончић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије