Читај ми!

Законом до поништења избора у Црној Гори?

Црногорски посланици могли би да расправљају о посебном закону којим би резултати председничких избора били проглашени неважећим, рекао председник парламента Ранко Кривокапић. То ће се дестити уколико Демократски фронт достави парламенту предлог таквог закона. Влада Црне Горе о захтевима опозиције у петак.

Председник скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић изјавио је да је спреман да у дневни ред прве, наредне седнице уврсти предлог закона којим би се резултати председничких избора 7. априла прогласили неважећим, уколико му такав предлог закона буде достављен.

Кривокапић је рекао да би, у случају да такав закон буде усвојен, био дужан да распише нове изборе за председника Црне Горе.

"Уколико би такав предлог закона био усвојен, моја уставна и законска обавеза била би да, као председник скупштине, распишем нове председничке изборе, у складу са највишим демократским изборним стандардима и пуно поштовање Устава Црне Горе", рекао је Кривокапић.

Кривокапић је подсетио да је захтев за покретање парламентарне истраге, поводом афере "Снимак", већ уврстио у дневни ред седнице скупштине Црне Горе која треба да почне у уторак, 30. априла.

Лидер Демократског Фронта који је разговарао са председником црногорског парламента изјавио је да Кривокапић има одређених разумевања према опозиционим захтевима, али да Демократски фронт инсистира на целовитости понуђених предлога.

Опозиција је на протесту 20. априла у Подгорици затражила од Кривокапића, премијера Мила Ђукановића и странака владајуће коалиције да се усвоји посебан закон којим би се поништили резултати председничких избора одржаних 7. априла и расписало ново гласање за шефа државе.

Према коначним резултатима Државне изборне комисије, на председничким изборима је победио ДПС-а и актуелни шеф државе Филип Вујановић, док Изборни штаб Миодрага Лекића не признаје те резултате и тражи нове изборе.

Премијер Ђукановић је рекао да ће се Влада Црне Горе о захтевима опозиције за поништење председничких избора и расписивању новог гласања за шефа државе изјаснити у петак.

Демократски фронт је одлучио да бојкотује рад црногорског парламента, док су остале опозиционе странке Социјалистичка народна партија и Позитивна Црна Гора саопштила да ће присуствовати седницама скупштине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије