Читај ми!

Оставка хрватског министра туризма

Због оптужби да је оштетио републички буџет, хрватски министар туризма Вељко Остојић поднео оставку, коју је прихватио председник владе Зоран Милановић.

Хрватски министар туризма Вељко Остојић, због оптужби да је оштетио буџет, поднео je оставку, коју је прихватио премијер Зоран Милановић, саопштила је Влада Хрватске.

Остојић је навео, у саопштењу министарства туризма, да подноси оставку "због притисака" којима је изложен последњих дана, а који су "резултат неоснованих оптужби и неистина".

"Хајка оваквих размера онемогућава ми да свој посао обављам на нивоу професионалности коју смо мој тим и ја успоставили у министарству у протеклом периоду", наводи се у саопштењу.

"Надам се да ће министарство, због добробити ове земље, наставити истим смером којим смо кренули и да ће наставити пројекте које смо започели", напоменуо је Остојић, који ће се сутра обратити медијима.

Остојић се доводио у везу с малверзацијама око пренамене земљишта у Истри у шта су били умешани његова жена и чланови породице.

Како се наводи у саопштењу хрватске владе, након разговора с Остојићем, хрватски премијер прихватио је његову оставку.

"Коалиција је поставила високе етичке стандарде за чланове владе и од њих не мисли да одступи", истиче Влада и изражава очекивање да ће Истарски демократски сабор (ИДС) као чланица владајуће коалиције из чијих је редова дошао Остојић, предложити новог кандидата за министра туризма.

Хрватски медији најављују да би тема ванредне седнице председништва ИДС требало да буде и излазак странке из владајуће коалиције. Шеф ИДС-а и жупан Иван Јаковчић није коментарисао случај.

Спорна купопродаја земљишта на Истри?

Остојић је дао оставку након што су медији објавили да је упознат са детаљима купопродаје земљишта у истарском месту Бале.

Вредност земљишта више је пута порасла након пренамене у грађевинско земљиште што пређашњи власници нису могли испословати, па су је продали Остојићевој свастици.

Она је наводно у његовом присуству платила земљиште на руке више него што је пријављено пореској управи, оштетивши тако државни буџет.

Хрватски министар је ове седмице више пута демантовао повезаност с продајом земљишта и одбацио било какву могућност да је на то могао утицати.

Тврди и да није учествовао у подели новца, већ су куповину земљишта и поделу реализовале његова супруга и свастика, а да се та прича већ повлачила 2007. године.

Према писању медија, кривично дело десило се 2004. године када је Остојић као шеф за туризам Истарске жупаније информацију о пренамени земљишта дао свастици Сандри Перић која је за мале паре прво купила земљиште у Балама, а кад је земљиште постало туристичка зона, препродајом зарадила 24,7 милиона куна (3,36 милиона евра).

Милановић је пре неколико дана рекао да је с Остојићем разговарао о томе, али да у време склапања коалиције против њега није било никаквих истрага нити кривичних пријава.

Из владе Зорана Милановића до сада су отишли министар инфраструктуре Златко Комадина, министарка екологије и грађевинарства Мирела Холи и вицепремијер и министар привреде Радимир Чачић након осуде на безусловну затворску казне за саобраћајну несрећу у Мађарској.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара