Читај ми!

Словенци траже оставку владе

Око 5.000 људи окупило се у Љубљани на четвртом по реду протесту против владајућих политичких елита у Словенији, од којих су затржили да поднесу оставке и дају народу више гласа у политици. Четири особе су приведене.

У Љубљани је одржан четврти по реду "свесловеначки устанак" против владајуће политичке елите. Протест је организован преко Фејсбука. Демонстранти захтевају оставку владе и расписивање превремених избора.

Словеначки веб портал 24ур је јавио да је окупљање демонстраната на четвртом "свесловеначком устанку", како га називају организатори, почело на љубљанском Конгресном тргу, уз звуке џез музике.

Учесници протеста дувају у пиштаљке и сирене, и узвикују пароле "живео протест", а судећи по преносу уживо на порталу 24.ур, у престоници Словеније тренутно пада киша.

Говорник који се обратио учесницима протеста позвао их је да заједно, за двадесетак минута, прошетају до зграде суда, како би затражили да се суди свим корумпираним "тајкунима и политикантима".

Према речима организатора протеста, иако је испуњен један од првих захтева демонстраната, а то је оставка владе премијера Јанеза Јанше, грађани захтевају оставке и других припадника корумпиране политичке елите и одржавање ванредних избора.

Демонтсранти су поновили да нису оријентисани ни левичарски ни десничарски и да је оно што их све уједињује "борба против корупције, похлепности и насиља".

"Нећемо дозволити различитим партијама, цркви или представницима капитала да нама манипулишу. Можемо да размишљамо сопственим главама", узвикивали су говорници.

Учесници протеста су носили и огроман плакат са натписом "Не треба нам нова влада, већ револуционарне промене".

На другом плакату је било исписано и 100 имена словеначких политичара и бизнисмена, међу којима се нашла и мандатарка за састав нове владе Аленка Братушек, коју су поједини демонстранти оптужили да земљу води у пропаст.

Није дошло до већих инцидената, а полиција је једино ухапсила једну особу која није желела да јој преда виле које је носила.

Три особе су приведене због бацања бомби са фарбом на зграде. Њихово хапшење изазвало је протест испред локалне полицијске станице, али је полиција одбила да преговара о њиховом пуштању.

Организатори демонстрација упозоравају да ће протести трајати до испуњења њихових захтева.

"Нема никаквог разлога да са одласком Јанеза Јанше престанемо, јер су клијентелизам и корупција испреплетени са обе стране политичких полова", рекао је један од организатора протеста Урош Лубеј.

Лубеј је додао да се "ни Аленка Братушек није никада дистанцирала од Зорана Јанковића, који је према оцени Комисије за спречавање корупције деловао једнако коруптивно, као и да је тиме и Позитивна Словенија која покушава да дође на власт показала једнак однос према јавној функцији какав имају Јанша и Словенска демократска странка".

На данашњем протесту се, међутим, окупило знатно мање људи него на претходном, када је 8. фебруара на улице Љубљане изашло 20.000 градјана.

Према проценама полиције, 21. децембра, на првом "свесловеначком устанку" у Љубљани се окупило око 5.000 особа, а на другом, 11. јануара око 8.000.

Према речима организатора протеста, иако је испуњен један од првих захтева демонстраната, а то је оставка владе премијера Јанеза Јанше, грађани ће наставити да се окупљају јер захтевају оставке других припадника корумпиране политичке елите и одржавање ванредних избора.

Дан уочи данашњих протеста, на љубљанској старој тврђави истакнут је огроман транспарент са натписом "Устанак" који је убрзо склоњен, а са познатог љубљанског небодера у најстрожем центру града бацани су леци Устаничких социјалних радница са поруком "8. март без цвећа, 8. март отпор" који позивају да Дан жена постане и дан женске борбе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара