Читај ми!

Аленка Братушек уместо Јанше

Словеначки парламент изгласао је неповерење влади Јанеза Јанше и истовремено подржао кандидатуру Аленке Братушек за мандатара за састав нове владе. Нова мандатарка најавила нормализацију политичких прилика и заокрет у односу на престроге мере штедње. Братушекова има рок од две недеље да формира кабинет.

Парламент Словеније подржао је кандидатуру Аленке Братушек за мандатара за састав нове владе и изгласао неповерење влади премијера Јанеза Јанше. За оставку владе изјаснило се 55 посланика, док је 30 гласало за опстанак Јаншине владе.

Братушекова, која је вршилац дужности председника опозиционе Позитивне Словеније (ПС), тако је постала прва жена мандатар за састав владе у Словенији, али постоје сумње да је она уопште у стању да састави нову владу.

Нова мандатарка има рок од две недеље да формира кабинет који би потом морао да подржи парламент, а уколико не успе да обезбеди коалиционе партнере, председник Борут Пахор могао би да закаже ванредне изборе.

Политички аналитичар Владо Михељак упозорио је на могућност да четрдесетдвогодишња мајка двоје деце не успе да формира нову владу, с обзиром на то да, како је навео, постоји бојазан да Словеначка народна странка (СЛС) и Грађанска листа (ДЛ) не буду спремне на сарадњу.

Те две странке десног центра су прве напустиле владајућу коалицију, али после последњих ванредних избора у децембру 2011. године нису успеле да се договоре са ПС око формирања нове владе, због чега је лидер ПС-а, градоначелник Љубљане Зоран Јанковић улогу мандатара за састав владе морао да препусти Јанезу Јанши.

Почетак краја Јаншине владе догодио се у јануару, након што је антикорупцијска комисија објавила извештај у којем је њега и Зорана Јанковића оптужила за прикривање њиховог стварног имовинског стања.

Због извештаја је неколико коалиционих партнера у влади у више наврата од Јанше тражило да поднесе оставку, што је он категорично одбијао, након чега су три странке напустиле владајућу коалицију, у којој су тако остале само Јаншина Словеначка демократска странка (СДС) и Нова Словенија (НСИ).

Братушекова, која је раније радила у министарству финансија, недавно је преузела функцију вршиоца дужности председника ПС-а, након што је Јанковић одлучио да, због оптужби антикорупцијске комисије, привремено "замрзне" своју функцију до наредних страначких избора.

"Под нормалним условима, Братушекова би била пристојан премијер", рекао је Михељак агенцији АФП и додао да ће Аленка Братушек имати проблема да формира владу састављену од експерата, како је то најавила, представљајући свој програм пред парламентом.

Михељак сматра да је извесније да ће будућу владу чинити лидери партија новонастале коалиције, као што је био случај и у Јаншиној влади.

Циљ нове владе – нормализација политичких прилика

Братушекова је, представљајући свој програм у парламенту, најавила да би главни циљ нове владе био нормализација политичких прилика, враћање оптимизма и заокрет у односу на престроге мере штедње у јавној потрошњи, на којима је инсистирала Јаншина влада, а које су се, како је истакла, показале неуспешним.

За разлику од Јанше, који је, према њеним речима, плашио Словенце претњама о могућем банкроту државе и "грчком сценарију" у случају да се не настави строга политика штедње, Братушекова је рекла да би њена влада проблеме решавала тако да би се показало да је такав страх био неоправдан.

"Политику бисмо градили на словеначким предностима које постоје, на уверењу да излаз постоји, а већ сада могу рећи да у Словенији грчког сценарија неће бити", рекла је Братушекова.

Јанша је после њеног обраћања изразио забринутост због програма који је представила. Он је оценио да најава Братушекове да би, у случају формирања нове владе, уследио ребаланс буџета којим би се избрисали напори да се спроведу мере штедње, представља опасност да се понове исте грешке у најгорем могућем тренутку.

Јанша је прокоментарисао и део експозеа Братушекове у којем га је критиковала због навода о "грчком сценарију".

"Грчка мало по мало ступа на пут опоравка. Био бих срећан када би се тако нешто могло рећи за Словенију", рекао је Јанша.

Коментаришући компромитујући извештај антикорупцијске комисије, он је рекао да су једино тачни наводи комисије о вредности његовог аутомобила и о његовом вишемесечном кашњењу приликом пријављивања имовине, док је остатак извештаја, како је истакао, нетачан и неоснован.

Јанша је рекао да антикорупцијска комисија није случајно објавила тај извештај са лажним наводима, који су, како је оценио, довели до тога да се влада данас нашла у ситуацији да се гласа о њеном поверењу у парламенту.

Због тренутне кризе владе и великих протеста против владајућих политичких елита који потресају словеначке градове дуже од два месеца, многи аналитичари сматрају да се та земља налази у најтежој политичкој кризи од 1991. године, када се одвојила од некадашње СФРЈ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво