Читај ми!

Парламент Словеније о новом мандатару

Словеначки парламент гласа о поверењу премијеру Јанезу Јанши и његовој влади, а затим о новој мандатарки Аленки Братушек из странке Позитивна Словенија. Јанко Вебер на челу словеначког парламента.

Кандидат за мандатара за састав нове словеначке владе Аленка Братушек изјавила је, представљајући свој програм пред парламентом, да би главни циљ нове владе био нормализација политичких прилика, враћање оптимизма и заокрет у односу на престроге мере штедње у јавној потрошњи, на којима је инсистирала влада Јанеза Јанше, а које су се, како је истакла, показале неуспешним.

На тај би начин, како је истакла, нова влада преокренула тренд даљег успоравања привредних активности и раста броја незапослених, који је присутан у последњих годину дана.

Братушекова је рекла да је најновија прогноза Европске комисије, према којој ће Словенија ове године забележити пад БДП-а од два одсто, пад бруто-инвестиција од 5,5 одсто, док ће незапосленост и даље расти, добар разлог да се Јаншиној влади искаже неповерење.

"Јанша је инсистирао на оштрим мерама штедње које су револтирале јавни сектор и јавност, а на таквој политици је наставио да инсистира и онда кад се показало да она неће довести до опоравка, нити до жељене фискалне стабилизације него до још већег пада БДП-а и раста незапослености", рекла је Аленка Братушек.

Она је најавила да ће, у случају да буде изабрана за мандатарку, формирати владу у којој би било више стручњака него политичара и која би радила за "јавно добро", а не за сопствену или појединачну корист и на штету услуга јавних служби.

Нова влада за повратак оптимизма 

Представница предлагача, сртранке "Позитивна Словенија", Мелита Жупевц је нагласила да се посланицима данас пружа могућност да избором Аленке Братушек за мандатара положе темеље нове владе "која ће вратити оптимизам и трезвеним просуђивањем померити ствари напред".

Вођа посланичке групе "Словеначке демократске странке" Јоже Танко је нагласио да неће подржати мандатарку јер је циљ нове коалиције "само да се Јанша уклони с политичке сцене".

По мишљењу "Социјалних демократа" гласање о неповерењу је први корак да се заустави политика коју води садашња влада "која је део проблема и не обећава излазак из кризе, те је треба заменити што пре".

Посланик те странке Мајда Потрата сматра да Владу, "уместо социјалног положаја грађана, брине само политичко кадровање".

Председник странке "Држављанска листа" Грегор Вирант је у расправи нагласио да ће та странка гласати за неповерење да би се пресекла "политичка агонија".

Он је за будућу мандатарку Аленку Братушек рекао да је то особа "с којом се може договарати и договорити".

Вођа посланичке групе "Словенске Људске странке" Михаел Превец је рекао да ће та група подржати изгласавање неповерења, али с циљем да дође до превремених избора.

Превец је критиковао странку "Позитивна Словенија" што се није оградила од Зорана Јанковића, док је вођа Демократске странке пензионера (Десус), Франц Јурша истакао да је и његова странка за неповерење јер садашња влада не ради за решавање економске кризе.

Вођа посланичке групе "Нове Словеније" Матеј Тонин је рекао да његова странка неће подржати предложену мандатарку, али јој је пожелео успех, док је Ласло Генц у име представника мађарске и италијанске мањине, захвалио одлазећој влади за коректан рад у корист мањинских заједница и заложио се за што скорије превремене изборе.

Нови председник парламента

Словеначки парламент изабрао је за новог председника Јанка Вебера из странке Социјалних демократа (СД), уместо Грегора Виранта који је поднео оставку након што је његова Грађанска листа (ГЛ) изишла из владе Јанеза Јанше.

За избор Вебера гласала су 52 посланика, а 34 их је било против на седници на којој може, према најави, да дође и до формирања нове владе која би наследила актуелну Јаншину.

У вечерним часовима парламентарци ће гласати о предлогу да се за мандатара те владе именује Аленка Братушек из странке Позитивна Словенија (ПС), чиме би било изречено неповерење премијеру Јанши и његовој влади.

Уколико буде изабрана, за шта треба најмање 46 гласова (од 90 укупно), Братушек ће, наводи агенција Хина, покушати да оформи владу у којој би, уз њену странку, били СД и две странке које су напустиле Јаншину владу - Демократска странка пензионера (ДЕСУС) и Грађанска листа (ГЛ).

Посланици тих странака подржали су избор Вебера за председника парламента, потврђујући тако да имају потребну већину и за избор Братушек као мандатара.

Јаншини посланици су и данас у парламенту поновили да сумњају у успех нове владе и да сматрају да је једини циљ повезивања двеју странака опозиције и двеју које су биле у досадашњој влади "рушење Јаншине владе и успоравање реформи".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво