Читај ми!

Хапшење фармацеутске мафије у Хрватској

Ухапшена цела управа "Фармала" у Хрватској због сумње да су лекаре опште праксе подмићивали да би пацијентима преписивали њихове лекове. Приведено 49 лекара и једна апотекарка. Под истрагом 350 лекара опште медицине из целе Хрватске.

Хрватска полиција привела је чланове управе и 27 теренских радника фармацеутске фирме "Фармал" у Лудбрегу, која је део велике немачке фармацеутске компаније "Дермафарм", преносе медији. Приведено је и 49 лекара, као и једна апотекарка.

Министар здравља Хрватске Рајко Остојић изјавио је да је 350 лекара опште праксе у Хрватској под истрагом у антикорупцијској акцији "Хипократ". Осумњичени су да су лекаре опште праксе подмићивали да би пацијентима преписивали њихове лекове.

Остојић је рекао да ће осумњичени лекари бити испитивани поступно, у етапама, да не би дошло до ометања рада здравственог система.

"Нећу толерисати никакав облик корупције у здравству. Овакве ствари највише штете поштеним лекарима и, што је најгоре, руше поверење пацијената у здравствени систем", рекао је Остојић.

Према његовој оцени, "ово је добар дан за цело хрватско друштво", јер је борба против корупције кључни циљ владе.

Ово је до сада највећа акција Државног тужилаштва Хрватске и Канцеларије за борбу против корупције и организованог криминала у фармацеутској индустрији.

Сплитска Слободна Далмација наводи да је истрага трајала три месеца и показала да је стотине лекара опште праксе широм Хрватске годинама примало мито да би преписивали лекове фирме "Фармал" и тако подизали промет те фирме.

О акцији ће, наводи сплитски дневник, бити обавештена и немачка влада, уколико се током испитивања буде утврдило да је у то умешан "Дермафарм".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара