Читај ми!

Словенија бира председника

Грађани Словеније бирали петог по реду председника државе, а кандидати су актуелни председник Данило Тирк, бивши премијер Борут Пахор и посланик у Европском парламенту Милан Звер.

19.15 - Према првим незваничним резултатима, води Данило Тирк, следи Борут Пахор, а затим Милан Звер, преноси Дело. 

Пети пут по реду грађани Словеније бирали су председника државе, а кандидати су актуелни председник Данило Тирк, бивши премијер Борут Пахор и посланик у Европском парламенту Милан Звер.

До 16.00 часова гласало је око 600.000 или 35,32 одсто бирача, што је слична излазност као на гласању пре пет година, рекао је шеф Државне изборне комисије, Антон Гашпер. На биралиштима до сада нису забележени никакви инциденти или неправилности.

Председник Словеније бира се на пет година, нема извршну власт, али се сматра носиоцем политичког и моралног ауторитета.

Аналитичари у Словенији процењују да ниједан од кандидата у првом изборном кругу неће добити преко 50 одсто гласова, колико је потребно за победу, већ да ће председник бити изабран у другом кругу гласања у децембру.

Иако се највише шанси даје Тирку и Пахору, изненеђења су могућа и сваки глас ће бити важан.

Према анкети коју је спровела Школа напредних друштвених студија, Пахора подржава 30, 7 одсто бирача, Тирка 28, 5 а Милана Звера 14, 2.

Верује се да Тирк сигурно улази у други изборни круг. Велика излазност би, кажу аналитичари, погодовала Пахору, а у случају мале излазности Милан Звер имао би добре шансе да уђе у други изборни круг јер су његове присталице жељне промене на челу државе.

Двојица кандидата - Милан Звер и Пахор су по образовању политиколози, док је актуелни председник правник.

Сва тројица су током предизборне кампање говорили о могућностима за решавање економске кризе која потреса Словенију. О томе како треба водити унутрашњу и спољну политику износили су различите ставове, а једна од тема која их је поделила су и словеначке војне мисије у свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара