Протест полицајаца у Загребу

Хрватски полицaјци, њих око 1.500, протестовали су у центру Загреба због одбијања владе да им повећа оптпремнине и најавили да ће у случају не испуњења њихових захтева предузети "изненађујуће, али легитимне кораке".

Око 1.500 полицајаца протестовало је данас у центру Загребу, прво на Тргу бана Јелачића, а онда и пред зградом владе, коју су критиковали што нема новца за отпремнине полицајцима а спасава губиташка државна предузећа.

Повод за окупљање полицајаца је најављено одбијање права на већи износ отпремнина.

"Срамотно је да Влада не жели да издвоји додатних 30 милиона куна (четири милиона евра) годишње за отпремнине полицијских службеника", речено је на протесту пред зградом владе којој је поручено да ће, ако не испуни њихове захтеве, други пут доћи у већем броју и предузети "изненађујуће, али легитимне кораке".

Полиција је, шетајући с транспарентима којима се прозивао актулани министар унутрашњих послова Ранко Остојић критиковала владу због "срамне одлуке" о одлагању примене прописа о отпремнинама у закону о полицији на 2016. годину.

Потпредседник Синдиката хрватске полиције Бранко Корен упозорио је да "влада нема 30.000 до 50.000 куна за отпремнине полицијских службеника, хрватских бранилаца који су се запослили у МУП-у због одбране хрватског суверенитета, а сада одлазе у пензију, а истовремено има паре за отпремнине запослених у државним предузећима која послују с губитком".

"Влади није проблем издвојити неколико стотина милиона куна за санације државних предузећа, вечних губиташа, или за отпремнине у државним предузећима, али не жели издвојити додатних 30 милиона куна више годишње за отпремнине полицијских службеника, што је срамно", рекао је Корен.

Полицајци су се до сада одрекли шест одсто плате, пригодне исплате за Божић, регреса, доброг дела јубиларних награда, као и 800 до 1.000 куна (106,4 до 133 евра) за трошкове превоза.

Рекавши да је жалосно да су полицијски службеници доведени у ситуацију где се за своју егзистенцију морају борити по трговима, Корен је рекао да садашња влада, као и све досадашње, има маћехински однос према запосленима у МУП-у.

"Господа из Сабора и владе ове поруке треба да схвате крајње упозоравајућим јер ћемо други пут доћи у много већем броју", рекао је он.

Председник Синдиката полиције Хрватске (СПХ) Дубравко Јагић рекао је да се протестом не боре само за отпремнине, већ и за права полицијских службеника чији се рад, како је рекао, не цени ни поштује.

"Поједини министри ће, ако имају имало морала одступити са својих места јер су неспособни радити посао који раде", рекао је Јагић.

Нагласио је да полиција увек мора обављати своје дужности, али да постоји могућност да направе неке ствари које се влади неће свидети, а нису противзаконите.

Синдикати су незадовољни компромисним предлогом добијеним након састанка с представницима владе, којим се на 1. јануара 2016. одгадја примена прописа о отпремнинама у Закону о полицији.

Тим предлогом није прописан минимални износ отпремнина, иако су тражили да висина висина отпремнине за 2013., 2014. и 2015. неће бити нижа од пет просечних плата, што није прихваћено.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара