Читај ми!

Годишњица рушења Мостарског моста

Пре деветнаест година срушен Стари мост у Мостару. За рушење Старог моста директно се сматра одговорним бивши челник Главног штаба Хрватског већа обране Слободан Праљак. Обновљен је и отворен у јулу 2004. године.

На данашњи дан пре 19 година, тачно у 10 сати и 16 минута, порушен је чувени мостарски Стари мост.

Чувени лук над Неретвом, дело турског архитекте Хајрудина и његовог ученика Синана, срушен је пошто је више пута погођен тенковским пројектилима Хрватског већа обране (ХВО), преноси агенција Анадолија.

Мост је, према речима сведока, пројектилима гађан током целог дана 8. новембра, да би дан касније био и потпуно урушен.

За рушење Старог моста директно се сматра одговорним Слободан Праљак, бивши челник Главног штаба Хрватског већа обране.

Мост је обновљен и отворен у јулу 2004. године, а од тада на годишњицу рушења основци симболично у Неретву бацају каранфиле и љиљане.

Стари мост је изграђен у 16. веку, када су грађани Мостара замолили султана Сулејмана Величанственог да добију нови мост.

Извођач градње моста је био локални човек Мехмед-бег Карађоз, иза којег је остала централна мостарска Карађоз-бегова џамија и бројни други вакуфи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара