Читај ми!

Ђукановић, нови-стари мандатар

Председник Црне Горе Филип Вујановић поверио мандат Милу Ђукановићу за састав нове црногорске владе, преноси "Танјуг". Црногорски медији наводе да је ДПС одлучио на Ђукановић буде нови премијер.

Црногорски председник Филип Вујановић поверио је мандат за састав нове Владе Црне Горе лидеру Демократске партије социјалиста Милу Ђукановићу, што ће бити његов други повратак на функцију премијера, коју је последњи пут напустио у децембру 2010. године, преноси Танјуг.

Ђукановић предводи коалицију Европска Црна Гора која заједно са странкама мањинских партија има већину у црногорском парламенту.

Подгоричке Вијести пишу да је врх Демократске партије социјалиста одлучио да Мило Ђукановић буде нови премијер, а данас су на консултациј код председника Вујановића дошли потпредседник ДПС Светозар Маровић и политички директор странке Бранимир Гвозденовић.

Уколико поново буде изабран за премијера, то ће бити шести пут да се Ђукановић у последње две деценије нађе на челу Владе Црне Горе, а у том периоду једном је био председник те државе.

Лидер ДПС до сада се два пута повлачио са функције премијера, али је оба пута то трајало само две године, након чега се поново враћао на ту позицију.

После октобарских избора 2006. године, Ђукановић је препустио премијерску функцију Жељку Штурановићу, да би се 29. фебруара 2008. вратио на чело извршне власти.

Ђукановић је функцију премијера поново је напустио у децембру 2010. године, када га је на тој позицији наследио Игор Лукшић.

Према Уставу, председник Црне Горе је обавезан да предложи мандатара у року од 30 дана од конституисања новог сазива парламента, што је урађено у уторак.

Вујановић ће данас, како је раније најављено из његовог кабинета, разговарати с председницима Либералне партије и Социјалистичке народне партије Андријом Поповићем и Срђаном Милићем и носиоцем листе Демократског фронта Миодрагом Лекићем.

Црногорски председник ће састанке у вези мандатара завршити разговорима са председником Социјалдемократске партије Ранком Кривокапићем и лидером ДПС-а Милом Ђукановићем.

Вујановић је јуче на ту тему разговарао с представницима странака мањинских народа и председником Позитивне Црне Горе Дарком Пајовићем.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара